< Terug naar vorige pagina

Project

Ruimtelijke en taalgebonden mismatches op de (stedelijke) arbeidsmarkt voor laaggeschoolden

Werkzoekenden ervaren een aantal barrières die hen hinderen in hun zoektocht naar een geschikte baan. Ons onderzoek focust op twee van deze barrières: spatiale en linguïstieke mismatches. Er is al veelvuldig onderzoek gedaan naar het belang van een spatiale mismatch in het zoeken naar een job, waarbij werkzoekenden niet wonen waar geschikte jobs te vinden zijn, een probleem dat nog wordt vergroot door een beperkte mobiliteit van bepaalde groepen. Tot op heden krijgt het bestaan van linguïstieke mismatches niet veel aandacht in de literatuur, niettegenstaande de nadruk die internationale organisaties zoals het OESO leggen op het belang van taal op de arbeidsmarkt. Hoewel opleiding een barrière op zichzelf is, richten we onze aandacht voornamelijk op de laaggeschoolde werkzoekenden, een deel van de bevolking waarvoor bepaalde andere barrières mogelijk een nog grotere rol spelen, bijvoorbeeld door een lagere mobiliteit in vergelijking met hooggeschoolde werkzoekenden.

Dit project focust op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een regio die een erg hoge werkloosheid (vooral bij de laaggeschoolden) combineert met een grote vraag naar arbeid en een aanzienlijke hoeveelheid vacatures die moeilijk ingevuld raakt. Deze regio is heel geschikt om de invloed van taal te bestuderen, gezien de rol van Frans als lingua franca bij het grootste deel van de inwoners, terwijl vacatures vaak ook een zekere kennis van het Nederlands vragen, zeker wat betreft vacatures in het Vlaamse hinterland.

Voor dit onderzoek hebben we toegang tot een unieke administratieve database met data over de volledige populatie van werkzoekenden die aan de start van 2012 geregistreerd stonden bij Actiris, inclusief nauwkeurige geografische data. Daarnaast beschikken we ook over data wat betreft de vacatures die in de loop van 2012 werden doorgegeven aan Actiris. Met behulp van deze databases proberen we de verschillende vormen van mismatches en hun invloed op de kansen van werkzoekenden op de arbeidsmarkt te meten.

In een tweede deel kijken we naar huishoudhulp, een sector die sterk gesubsidieerd wordt door het gebruik van dienstencheques en hierdoor voor een groot aantal vacatures voor laaggeschoolde profielen heeft gezorgd. De focus ligt op een keuze-experiment bij gezinnen om hun ‘stated preference’ te meten wat betreft bepaalde kenmerken van huishoudhulpen, zoals de taal, de prijs etc.

Datum:9 sep 2015 →  17 okt 2019
Trefwoorden:Mismatch, Language, Labour market
Disciplines:Toegepaste economie, Micro-economie
Project type:PhD project