< Terug naar vorige pagina

Project

Het bepalen van ontwerpparameters voor de bouw van dijken opgebouwd uit behandeld slib bij de herinrichting van slibbekkens

Het doctoraatsonderzoek handelt over industrieel slib, afkomstig van de productie van fosfaten (dierenvoedingssupplementen). Het restproduct bestaat hoofdzakelijk uit calciumfluoride (CaF2), gebonden aan siliciumdioxide (Si02).Het toepassen van een combinatie van natuurlijk gedroogd slib, gefilterperst slib en versneld natuurlijk gedroogd slib, als bouwmateriaal voor het creĆ«ren van ophogingen wordt onderzocht. Het onderzoek kadert in de reorganisatie van verschillende slibbekken van Tessenderlo Chemie. De reorganisatie heeft als doelstelling de historische slibbekkens aan te passen naar de huidige milieurichtlijnen en om de maximale opslagcapaciteit van de bekkens te vergroten.

Aan de hand van computersimulaties wordt het gedrag tijdens en na het realiseren van de ophogingen gemodelleerd en voorspeld. Zettings- en vervormingsmetingen worden gemonitord in situ tijdens de opbouw. Lokale afschuivingen in situ worden onderzocht in detail waarbij de gegevens worden toegepast voor de calibratie van het computermodel en voor het uitbreiden van de kennis over de geotechnische parameters van het slib.

In situ en laboratoriumproeven op het industrieel slib worden uitgevoerd tijdens de ophogingswerken teneinde een veilige constructie van de dijklichamen te bekomen.

 

Datum:18 sep 2014 →  10 mei 2021
Trefwoorden:Industrial sludge, Shear properties, Redevelopment, Geotechnical characterization
Disciplines:Keramische en glasmaterialen, Materialenwetenschappen en -techniek, Halfgeleidermaterialen, Andere materiaaltechnologie
Project type:PhD project