< Terug naar vorige pagina

Project

Hoe kunnen we goede zorg verlenen voor vrouwelijke moslimpatiëntes? Een kwalitatieve studie omtrent interculturele zorgervaringen in kraamafdelingen in Vlaanderen, België.

Zorgverleners en allochtone patiënten worden met toenemende mate geconfronteerd met interculturele uitdagingen in de gezondheidszorg. Uit internationaal onderzoek blijkt bovendien dat er nog steeds een grote ongelijkheid is in de gezondheidszorg voor allochtone patiënten. Deze patiënten vinden niet alleen moeilijker de weg naar de zorg, maar kampen bovendien met een lagere kwaliteit van zorg. Deze uitdagingen worden nog uitvergroot door een gebrek aan inzicht omtrent ethische vraagstukken en met een gebrek aan ethische richtlijnen omtrent de interculturele zorgverlening. Hulpverleners weten vaak niet meer wat het goede is om te doen binnen deze zorgverlening.

In dit project willen we inzicht verwerven in deze ethische complexiteit in de interculturele zorgverlening door te focussen op de interculturele zorgervaring van vrouwelijke moslimpatiënten in kraamafdelingen in Vlaanderen, België. Om dit inzicht te verwerven wordt dit project onderverdeeld in drie subdoelen. 1) In de eerste plaats willen we inzicht krijgen in de internationale empirische literatuur omtrent de interculturele ervaringen van patiënten in de geïnstitutionaliseerde zorg (systematisch literatuur onderzoek). 2) Het tweede subdoel is het onderzoeken van de interculturele ervaringen van moslimvrouwen in kraamafdelingen in Vlaanderen. In de eerste plaats onderzoeken we dit vanuit het perspectief van de moslimvrouwen zelf, bijkomend willen we ook inzicht verwerven vanuit het perspectief van de hulpverleners (Empirische, kwalitatieve studie). 3) Het derde subdoel is het formuleren van professionele, ethische overwegingen over de betekenis van goede interculturele zorg voor moslimvrouwen in kraamafdelingen in Vlaanderen (ethische reflectie en discussie).

Datum:1 okt 2014 →  9 sep 2020
Trefwoorden:Biomedical ethics, Qualitative research, Intercultural hospital care
Disciplines:Evolutiebiologie, Algemene biologie, Sociaal-medische wetenschappen
Project type:PhD project