< Terug naar vorige pagina

Project

Evolutie van onderzoek naar hart- en vaatziekten: kwantitatieve analyse van de wetenschappelijke publicaties

Cardiovasculair onderzoek heeft geleid tot grote vooruitgang in de patiëntenzorg, maar de introductie van nieuwe therapieën is vertraagd. Experts op het gebied van cardiovasculaire zorg zijn bezorgd dat er een afname is in innovatie in cardiovasculair onderzoek en dat fragmentatie van dit brede veld leidt tot verlies van kruisbestuiving en gemiste kansen voor vertaling van onderzoek van het lab naar de patiënt. In dit kader hebben we in dit doctoraatsonderzoek onderzoek verricht naar de publicatie-output in het cardiovasculair domein in een periode van 20 jaar als basis voor de studie van het onderzoek naar hart- en vaatziekten.

De belangrijkste onderzoeksvragen waren gericht op het evalueren van de verandering in de sterkte en structuur van communicatie en samenwerking in het onderzoek van cardiovasculaire aandoeningen in de loop van de tijd. We hebben ook gewerkt aan het identificeren en karakteriseren van de onderwerpen binnen het cardiovasculaire gebied.
We gebruikten een hybride op tekstcitering gebaseerde strategie voor het ophalen van informatie om een brede dataset van publicaties op het gebied van cardiovasculaire gegevens uit 1992-2013 samen te stellen. We hebben alle bibliografische gegevens voor 845.701 cardiovasculaire publicaties verkregen uit de Web of Science-database, waarbij ook meer dan 5,8 miljoen citaties voor deze publicaties. We gebruikten kwantitatieve methoden, waaronder bibliometrie, netwerkanalyse en text mining, om deze dataset van cardiovasculaire publicaties te analyseren.

Belangrijkste bevindingen zijn onder meer dat de publicatie-output in cardiovasculair onderzoek gestaag is toegenomen van 1992 tot 2013. Het aantal landen dat deelneemt aan cardiovasculair onderzoek is toegenomen; de geografische verdeling van onderzoeksoutput is echter in de loop van de tijd veranderd. Het aandeel publicaties van de VS is gedaald, terwijl andere landen hun aandeel in publicaties hebben vergroot. Met name China kende een dramatische toename in het aantal en het aandeel van cardiovasculaire publicaties. Over het geheel genomen was er ook een toename van internationale samenwerkingen in cardiovasculair onderzoek, waarbij meer auteurs uit verschillende landen gezamenlijk onderzoek publiceerden. De landen met meer internationale samenwerkingsverbanden hadden ook meer zichtbaarheid, vooral als ze al onderzoek met grote impact hadden.

Uit de analyse van 565 tijdschriften bleek dat cardiovasculair onderzoek wordt gepubliceerd in 104 nieuw opgerichte tijdschriften sinds 1993. In het algemeen wordt een gelijk aandeel van cardiovasculaire documenten gepubliceerd in specifieke, cardiovasculaire, tijdschriften en in bredere tijdschriften in biomedische wetenschappen. Dit is een indicator van het brede scala van cardiovasculair onderzoek dat plaatsvindt en, mogelijks, ook van groei in interdisciplinair onderzoek. Bij het bestuderen van de netwerken zagen we vooral groei in tijdschriften voor klinisch gericht cardiovasculair onderzoek. Sommige gebieden in cardiovasculair onderzoek hebben een duidelijk eigen netwerk van tijdschriften, zoals de gebieden van chirurgie, anesthesiologie en nucleaire geneeskunde. Deze domeinensluiten aan bij de bredere tijdschriften op deze gebieden dan met basiswetenschappelijke of klinische cardiovasculaire tijdschriften. In de loop van de tijd neemt de communicatie tussen klinische en basis / preklinische tijdschriftennetwerken toe tot het punt dat de twee afzonderlijke gemeenschappen samenvloeien, een mogelijke indicator van de vertaling in cardiovasculair onderzoek.

In het laatste deel van dit project identificeerden en benoemden we, met deskundige inbreng, 175 onderwerpen binnen het cardiovasculaire onderzoek van 2004-2013. We hebben ook verschillende methoden gebruikt om de grootste tien groepen of netwerken van documenten te identificeren en te benoemen in 2006-2008 en in 2011-2013. De meest voorkomende onderwerpen en grootste groepen hadden een grote klinische focus en bestreken ook de brede problematiek van evidence-based beslissingen, risicofactoren, mortaliteit, biomarkers, signaaltransductie en gentranscriptie.

De gegevens van dit doctoraatsonderzoek en de verworven inzichten in de variatie in cardiovasculair onderzoek in landen, tijdschriften en inhoud, bieden ondersteuning aan de brede onderzoeksgemeenschap en experten in het cardiovasculaire domein, bij het nemen van toekomstige beslissingen in onderzoek en beleid.

Datum:15 nov 2013 →  5 apr 2018
Trefwoorden:Bibliometrics, International Collaboration, Research networks
Disciplines:Cardiale en vasculaire geneeskunde
Project type:PhD project