< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar de cystine/glutamaat antiporter of systeem xc- als innovatief neurofarmacologisch aangrijpingspunt voor majeure depressie (IWT616)

Majeure depressie is een frequent voorkomende stemmingsstoornis, die vaak leidt tot verminderde levenskwaliteit. De laatste halve eeuw wordt de antidepressieve therapie gedomineerd door de monoamine hypothese. Vermits slechts 50-60% van de depressieve patiƫnten reageert op een eerste antidepressieve behandeling, is er ruimte voor verbetering en noodzaak aan ontwikkeling van nieuwe medicatie. De recente glutamaathypothese toont aan dat glutamaat een primaire mediator is van majeure depressie en zodoende een potentieel interessant doelwit is voor antidepressieve therapie. Zeer recent nam ook de interesse voor gliale glutamaattransporters toe in de pathofysiologie van depressie, aangezien zij een belangrijke rol spelen in de abnormale extrasynaptische glutmaatconcentratie.

Onderzoekshypothese:

In dit project zullen we aantonen of systeem xc-, een antiporter die intracellair glutamaat uitwisselt voor extracellulair cystine en belangrijk is in verschillende hersenregio's, betrokken is in de mechanismen van depressie. Om deze hypothese te toetsen worden 3 werkpakketten opgesteld.
Datum:1 jan 2013 →  31 dec 2016
Trefwoorden:Aminoacids, Parkinsons Disease, Neuro-Transmitters, Neuropharmacology, clinical pharmacy, Stroke, Receptors, Rat Models, Neurochemistry, Pharmacokinetics, Microdialysis, Drug Research, neuroscience, Bioanalysis, Epilepsy, Neurosciences, seamless care, Monoamines, Liquid Chromatography, pharmaceutical care, Electrochemical Detection
Disciplines:Neuropsychologie, Neurowetenschappen, Chemisch productontwerp en formulering, Maatschappelijke gezondheidszorg, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen