Project
Mechanisme van sporenkieming en de inhibitie door natuurlijke antimicrobiële componenten in psychrotrofe Clostridium botulinum
Recente ontwikkelingen in de formulatie, verpakking, bewerking en bewaring van minimaal behandelde gekoelde levensmiddelen vragen om nieuwe maatregelen voor de controle van psychrotrofe Clostridium botulinum (groep II), de voornaamste pathogeen in deze producten. Desondanks heeft dit organisme in de laatste twee decennia weinig aandacht gekregen van onderzoekers, omwille van bioveiligheid risico's en de strikt anaerobe cultuurcondities. In dit onderzoeksproject zal het mechanisme van sporenkieming van groep II C. botulinum (gIICb) onderzocht worden met behulp van verscheidene genetische benaderingen, waarvan de meeste aangepast zullen worden voor het eerstmalig gebruik in C. botulinum. Voor dit werk wordt gebruik gemaakt van een niet-toxigene deletiemutant die reeds werd geconstrueerd in onze onderzoeksgroep. Daarnaast zullen natuurlijke inhibitoren van sporenkieming, afgeleid van plantaardige essentiële oliën, geïdentificeerd worden en de antibacteriële werking hiervan zal bestudeerd worden om het inzicht in het kiemingsproces te vergroten.