< Terug naar vorige pagina

Project

Zorgoverstappen op hoge leeftijd: Hoe kan men betekenisvol omgaan met toegenomen afhankelijkheid en een verhoogde nood aan zorg.

Onze samenleving vergrijst. De levensverwachting neemt steeds verder toe en de laatste levensfase wordt steeds maar langer. Dit brengt echter vaak de confrontatie met afhankelijkheid en een verhoogde nood aan zorg met zich mee. Vaak wordt het afhankelijk worden van professionele zorg in het dagelijkse leven gezien als een stressvolle situatie waarin de eigen kwetsbaarheid en eindigheid duidelijk wordt. Dit komt sterk naar voor in de transitie naar een woonzorgsetting, een gebeurtenis die door veel ouderen als erg stressvol ervaren wordt. Er is echter maar erg beperkte informatie in hoe de aanpassing na de zorgovergang gebeurt en welke factoren deze aanpassing kunnen faciliteren.

In deze studie ligt de focus op oudere volwassenen die een zorgoverstap maken. Deze transitie wordt in-vivo opgevolgd via gestandaardiseerde interviews op verschillende tijdsmomenten (één week voor de zorgoverstap, 1 - 2 - 4 weken na de zorgoverstap, 12 weken na de zorgoverstap). In de studie wordt nagegaan hoe overtuigingen omtrent het zelf ('self-cognitions'), zingevingsprocessen, en functioneren elkaar beïnvloeden. We hopen met deze studie inzichten te verwerven in hoe deze belastende situatie ervaren wordt om zo handvatten aan te reiken voor beleidmakers en zorgprofessionals.

Datum:1 jan 2015 →  31 dec 2017
Trefwoorden:Afhankelijkheid, Zorgoverstappen
Disciplines:Psychiatrie en psychotherapie, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Klinische en counseling psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen