< Terug naar vorige pagina

Project

Fragiel X syndroom: bepaling van activiteitsafhankelijke mRNA lokalisatie en translatie bij synapsen.

Er zijn sterke aanwijzingen dat geregulaard mRNA transport en translatie in neuronale dendrieten aan de grondslag liggen van synaptische plasticiteit. FMRP, het Fragiele X Mentale Retardatie eiwit, speelt een sleutelrol in dit proces. FMRP onderdrukt translatie in de hersenen en bij synapsen, gedeeltelijk, via zijn eiwitpartner CYFIP1, maar er is weinig gekend over transport en regulatie in deze compartimenten. Om meer te wetente komen over de regulatie van het elF4E-CYFIP1-FMRP complex, plan ik de volgende zaken te identificeren:
1) nieuwe componenten van dit complex bij synapsen; 2) mogelijke posttranslationele wijzigingen die betrokken zijn bij de waargenomen vrijgave van eiwitsyntheseonderdrukking na stimulatie. Deze doelstellingen zullen hoofdzakelijk bereikt worden via affiniteitchromatografie, immunoprecipitatie en analyse van massaspectrometrie.
Subcellulaire distributie van mRNA's leidt tot modulatie van een synaptische plasticiteit. FMR1 mRNA is gelokaliseerd en, belangrijk, alternatieve polyadenylatie genereert meerdere FMR1 transcripts die selectief zouden kunnen worden vervoerd en/of reguleren. Hiervoor zal ik 1) de cis waarnemende element(en) voor de dendritische targeting identificeren; 2) de eiwitcomplexen betrokken bij FMR1 transport typeren. Chimerische constructies, neuronale transfecties, in situ hybridisatie, immunoprecipitatie en analyse van massaspectrometrie zullen hiervoor gebruikt worden. Verstoring van het mechanisme zoals hierboven beschreven, kan bijdragen tot de leermoeilijkheden waargenomen bij Fragile X patiƫnten met een intact FMR1 gen.
Datum:15 sep 2008 →  30 sep 2011
Trefwoorden:Fragile X Syndrome, Translational control, Localization, Molecular neurobiology
Disciplines:Genetica, Systeembiologie, Moleculaire en celbiologie, Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering, Biochemie en metabolisme, Medische biochemie en metabolisme
Project type:PhD project