< Terug naar vorige pagina

Project

Elite Strategy vs Popular Characterization: Double Names in Roman Egypt

Op basis van het interdisciplinaire platform Trismegistos</> (www.trismegistos.org) bestudeert het project 'Creating Identities inGraeco-Roman Egypt' evoluties in het taalgebruik en de onomastische gewoontes in Grieks-Romeins Egypte van 800 voor tot 800 na Christus. Als onderdeel van dit project doe ik in mijn doctoraat onderzoek naar het gebruik van dubbelnamen in Romeins Egypte.
Tirismegistos verzamelt informatie over alle gepubliceerde schriftelijke bronnen uit Egypte in voorgenoemde periode, met inbegrip van essentiële 'metadata' zoals publicaties, inventarisnummers, herkomst, datum, etc. De grootschalige verzameling van onomastische gegevens werde vergemakkelijkt door de DukeDatabank of Documentary Papyri</>, een online full-text corpus van Griekse en Latijnse papyri, ostraka, en houten tabletten. Persoonsnamen werden semi-automatisch geëxtraheerd en  de propospografische identificaties binnenin één tekst zijn handmatig overlopen, waarna 343071 verwijzingen naar individuen in Trismegistos geïmporteerd werden. Namen inGriekse inscripties en Demotische teksten werden handmatig ingevoerd; de Koptische persoonsnamen werden geïntegreerd door middel van de Koptische database van Alain Delattre.
Het eerste deel van mijn doctoraat bevat een statistische analyse van de verschillende soorten dubbelnamen, gevolgd door een sociaal-anthropologische beoordeling van het fenomeen indeel twee. Terwijl dubbelnamen in de Ptolemaeïsche periode voornamelijktweetalig waren en als dusdanig verbonden met ethniciteit, maakten ze een belangrijke evolutie door onder invloed van Romeinse naamgeving.  Dit begon omstreeks het midden van de eerste eeuw na Christus, en culmineerde in de derde eeuw na Christus. Trismegistos</> bevat momenteel 7840 verwijzingen naar 4342 personen met een dubbelnaam tussen 1 en 300 na Christus</>. De meeste bestaan uit twee Griekse namen verbonden met de formule ὁ καὶ (of het vrouwelijke ἡ καὶ). Deze verschuiving, van Ptolemaeïsche Grieks-Egyptische naar Romeinse Grieks-Griekse dubbelnamen kwam tot stand door de introductie van twee nieuwe structuren door de Romeinen: een strikte sociale hiërarchie en de municipalisering van de gouwhoofdsteden, wat leidde tot de opkomst van een lokale elite. Dit resulteerde in een sterke nadruk op Griekse identiteit en afkomst, en dubbelnamenwaren een uitstekend middel om dit te benadrukken. Dubbelnamen waren infeite een elitair gebruik. Veelnamigheid bestond ook onder de lagere bevolkingsklassen, maar zoals de formulas en soorten namen aantonen, heefthet daar een andere functie. De dubbelnamen van de stedelijke elite hadden een verticaal doen, namelijk het benadrukken van afkomst en de banden met de heersende Romeinse klasse. Aangezien het gebruikt van de officiële Romeinse tria nomina</> verboden was voor niet-burgers, gebruikten zij dubbelnamen als statussymbool. De plattelandsbevolking daarentegen gebruikten extra namen om gelijknamige mensen op horizontaal, contemporain niveau van elkaar te onderscheiden.
Datum:1 okt 2008 →  17 sep 2012
Trefwoorden:Roman period, Egypt
Disciplines:Geschiedenis
Project type:PhD project