< Terug naar vorige pagina

Project

Studie naar de rol van neuro-immuun interacties ten gevolge van een bacteriële gastroenteritis in de ontwikkeling van viscerale overgevoeligheid.

7-31% van de patiënten die reizigersdiarree ontwikkelen, klagen over buikpijn en blijvende diarree, ook post-infectieur prikkelbaar darmsynsroom (PI-PDS) genoemd. Deze klachten worden veroorzaakt door een chronische mucosale immuunactivatie en toegenomen pijnpeerceptie of viscerale overgevoeligheid. In dit project stellen we de hypothese voorop dat deze persisterende immuunresponse het gevolg is van een Th2 immuunreactie tegen de pathogeen. Dit type immuunreactie gaat gepaard met een aberrante immuunresponse gericht tegen commensale bacteriën met recrutering en activatie van mestcellen. Om deze hypothese te testen hebben we een Campylobacter jejuni post-infectieus PDS muismodel opgezet. Door gebruik te maken van specifieke knock-out muizen zullen we nagaan of een Th2 immuunresponse inderdaad bepalend is voor het ontwikkelen van persisterende immuunactivatie en viscerale overgevoeligheid. Daarnaast zullen de verantwoordelijke mediatoren (cytokines), transcriptiefactoren en onderliggende mechanismen voor T helper cel polarisatie in vitro worden onderzocht. In het bijzonder zal de rol van het epitheel en de dendritische cel worden bestudeerd. Tot slot zal de rol van mestcellen en antilichamen gericht tegen commensale bacteriën in het onderhouden van de mucosale immuunactivatie worden bestudeerd. Dit onderzoek moet ons toelaten om nieuwe "targets" voor behandeling van PI-PDS te ontdekken.
Datum:1 jan 2010 →  31 dec 2013
Trefwoorden:Post-infectious irritable bowel syndrome, Campylobacter jejuni, Mouse, Th2 immune activation, Visceral hypersensitivity
Disciplines:Gastro-enterologie en hepatologie, Immunologie