< Terug naar vorige pagina

Project

Nationale Mensenrechteninstituten als Bruggenbouwers tussen de Staat en het Meerlagig Mensenrechtensysteem? Een Internationaalrechtelijke Analyse vanuit Europees Perspectief.

‘Wat vertelt de internationaalrechtelijke analyse van internationale (VN, Europese en netwerk) regulerende raamwerken aangaande (Europese) NMRIs ons over de positie van NMRIs ten opzichte van de staat in het meerlagige mensenrechtensysteem?’ Dit is de overkoepelende onderzoeksvraag die deze doctoraatsthesis beoogt te beantwoorden.
Twee rode draden lopen doorheen het onderzoek:
1.    De internationaalrechtelijke studie van NMRIs als bruggenbouwers in het meerlagige mensenrechtensysteem
2.    Aandacht voor de specifieke positie van de staat –en NMRIs als staatsinstellingen- op basis van de analyse van de meerlagige regulering aangaande NMRIs (die betrekking heeft op zowel nationale als supranationale aspecten van NMRIs) 
Het doctoraat bestaat uit twee overkoepelende delen:
Deel I. De internationaalrechtelijke analyse van de internationale regulerende raamwerken aangaande (Europese) NMRIs, die de analyse van drie verschillende maar samenhangende regulerende raamwerken omvat: 
1.    VN regulerende raamwerken aangaande NMRIs
2.    Europese (Raad van Europa, Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, en Europese Unie) regulerende raamwerken aangaande NMRIs
3.    Netwerk regulerende raamwerken aangaande NMRIs
Deel II. Het herbekijken van (Europese) NMRIs vanuit het perspectief van hun meerlagige regulerende raamwerken, met betrekking tot drie thema’s:
1.    De meerlagige identificatie van (Europese) NMRIs
2.    De meerlagige rol van (Europese) NMRIs
3.    De meerlagige status van (Europese) NMRIs
Tussentijdse conclusies aan het einde van elk hoofdstuk vatten de hoofdbevindingen samen aangaande elk van de regulerende raamwerken/ thema’s die bestudeerd worden doorheen het doctoraat. Overkoepelende conclusies brengen de onderzoeksbevindingen samen met speciale aandacht voor de analyse van de positie van NMRIs ten opzichte van de staat in het meerlagige mensenrechtensysteem. De overkoepelende conclusies omvatten ook kernaanbevelingen voor beleidsmakers, en stipt enkele domeinen aan waar verder onderzoek nog gewenst is.  

 

Datum:19 jun 2012 →  3 mrt 2017
Trefwoorden:national human rights institutions
Disciplines:Rechten, Andere rechten en juridische studies
Project type:PhD project