< Terug naar vorige pagina

Project

Studie van de rol van nucleair export factor 5 (NXF5) in neuronaal mRNA transport en metabolisme en de link met mentale retardatie.

Onze vroegere rapporten over verlies of toename van NXF5 in patiënten met een verstandelijke beperking wijzen in de richting van een belangrijke rol van dit eiwit in de ontwikkeling van het geheugen. In dit project willen we deze associatie functioneel onderzoeken. Eerder onderzoek naar Nxf7, het muis ortholoog van NXF5, toonde aan dat Nxf7 vooral lokaliseert in mRNA-geassocieerde polyribosomen, P-lichaampjes en stress granulen in neuriten. Aangezien deze structuren een rol spelen in mRNA translatie, stabiliteit en stockage veronderstellen we dat de functie van NXF5 overeenkomt met deze die reeds uitvoerig beschreven werd voor het FMRP eiwit. Verlies van dit eiwit resulteert eveneens in verstandelijke beperking, het zgn. Fragiele-X syndroom. Wij speculeren daarom dat het verlies of de toename van de functie van NXF5 in neuronen leidt tot een verminderd cognitief vermogen. Deze hypothese wordt gesteund door onze recente bevinding dat Nxf7 knock-out muizen een defect vertonen in het ruimtelijk geheugen. Onze hypothese is dat NXF5/Nxf7 deel uitmaakt van een verschillend mRNA processing proces in neuronen, dat niet gerelateerd is aan dit van FMRP. Wij stellen in dit project voor om de fysiologie van Nxf7 in de hersenen te bestuderen aan de hand van: A. Bepalen van de exacte (co-)lokalisatie van Nxf7 in de hersenen en in neuronen B. Onderzoek naar de rol van Nxf7 in mRNA processing in neuronen en identificeren van zulke mRNAs C. Onderzoek naar het bestaan van verschillende mRNA processing complexen in neuronen D. Analyseren van de functionele gevolgen van Nxf7 deficiëntie in knock-out muizen.
Datum:1 jan 2011 →  31 dec 2014
Trefwoorden:mRNP, Knock-out, Neuronal, mRNA translation, NXF5/Nxf7, Intellectial disability, FMR1
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering, Genetica, Systeembiologie, Moleculaire en celbiologie