< Terug naar vorige pagina

Project

NIKAW: de Impact van Veranderingen in Kaart Brengen op Citatienetwerken in Literaire Teksten uit de Antieke Wereld met behulp van Sociale Netwerkanalyse.

Dit proefschrift is onderdeel van het interdisciplinaire NIKAW-project (Netwerken van Ideeën en Kennis in de Antieke Wereld), dat tot doel heeft om state-of-the-art digitale methoden zoals Natural Language Processing (NLP) en Social Network Analysis (SNA) te gebruiken om de circulatie van kennis in Oudgriekse en Latijnse literaire teksten te analyseren. We willen de invloed van historische en culturele veranderingen op het netwerk van citaten in deze teksten analyseren. In eerste plaats zal ik mij richten op het identificeren en ontwikkelen van strategieën voor informatiemodellering van vermeldingen door het creëren van een grafische database met vermeldingen die zijn gekoppeld aan historische personen. Vervolgens zal ik de evolutie van het citatennetwerk analyseren om te ontdekken hoe we de circulatie van kennis kunnen modelleren als een beweging die reageert op historische gebeurtenissen. Met behulp van SNA-methoden zal ik een beeld schetsen van de evolutie van het citatennetwerk en actoren met vergelijkbare rollen in de overdracht van kennis detecteren. Voor een case-study zal ik me richten op de opkomst van het Christendom in de periode van de eerste tot de vierde eeuw n. Chr. Om te zien hoe het citatennetwerk verandert als gevolg van culturele schokken, zal ik me richten op veranderingen in het netwerk na de publicatie van het systematiserende werk Diuinae Institutiones door Lactantius (een voorbeeld van endogene schok) en na het Edict van Milaan in 313 (een exogene schok).

Datum:27 feb 2023 →  Heden
Trefwoorden:Social Network Analysis, Greek literature, Latin Literature, Circulation of Knowledge, Cultural Shock, Historical Change, Christianity
Disciplines:Latijnse literatuur, Griekse literatuur
Project type:PhD project