< Terug naar vorige pagina

Project

Validatie en implementatie van een prognostische biomarker voor vroeg transplantaatfalen na levertransplantatie (GlycoTransplantTest) (GlycoTransplantTest)

De toekomst van de geneeskunde is de implementatie van gepersonaliseerde geneeskunde of precisiegeneeskunde. Om dit doel te bereiken zijn diagnostische en prognostische biomarkers nodig. Dit is een voorbeeld van een nieuwe onbetwiste biomarker die precisiegeneeskunde zou kunnen introduceren in de zorg voor patiënten na levertransplantatie. In het eerste jaar na levertransplantatie zal 10% van de getransplanteerde levers mislukken en opnieuw getransplanteerd moeten worden. Het evalueren van een patiënt voor hertransplantatie is een moeilijke klinische beslissing.
Het uitvoeren van een onnodige transplantatie stelt een patiënt bloot aan vermijdbare risico's en operaties en vertraagt zijn herstel. Bovendien zal een donororgaan worden gebruikt dat het leven van een andere patiënt kan redden.
Aan de andere kant, als de transplantatie wordt uitgesteld, zal de algemene toestand van de patiënt afnemen, waardoor het risico op een operatie toeneemt en het resultaat wordt beïnvloed. Bovendien veroorzaakt het een verlies aan kwaliteit van leven voor deze patiënt, aangezien hij vele moeilijke weken in het ziekenhuis zal doorstaan om toch een transplantatie te krijgen. en overgaan tot een beter gebruik van beschikbare donororganen. Bovendien is deze strategie waarschijnlijk kostenbesparend, aangezien het schrappen van onnodige transplantaties en het verkorten van de verblijfsduur in het ziekenhuis zal leiden tot een kostenverlaging voor de gezondheidszorg. Dit is precies de vraag die de GlycoTransplantTest kan beantwoorden.
Wetenschappelijke doelstellingen
- een multicentrische validatie van de GlycoTransplantaattest uitvoeren om binnen 3 maanden na levertransplantatie een betrouwbare prognose voor transplantaatfalen te geven, wat leidt tot tal van voordelen zoals eerder beschreven
- een platform ontwikkelen en aanbieden voor klinische analyse van de GlycoTransplantTest voor Vlaamse Transplantatieontvangers
- een kosteneffectiviteitsonderzoek uitvoeren voor de GlycoTransplantTest

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:liver transplantation, reliable prognostication for graft failure
Disciplines:Hepatologie