logo WTCB

 

Het WTCB is een particuliere onderzoeksinstelling die in 1959 opgericht werd bij toepassing van de Besluitwet De Groote. Deze besluitwet, genoemd naar de toenmalige Minister van Economische Zaken, had tot doel om het toegepaste onderzoek in de industrie te bevorderen en het concurrentievermogen te verhogen. Naast het WTCB zijn er nog een aantal andere Centra De Groote in België, waaronder het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW).

De drijvende kracht achter de oprichting van het Centrum was Pierre Holoffe, medestichter van de Nationale Confederatie van het Bouwbedrijf (NCB), de huidige Confederatie Bouw.

Hoofdopdrachten

Het WTCB

  • onderzoekt: prenormatief en innovatief wetenschappelijk en technisch onderzoek verrichten voor zijn leden
  • informeert: de resultaten van het onderzoek verspreiden naar zijn leden, alsook technische en organisatorische bijstand verlenen
  • innoveert: bijdragen tot de algemene innovatie en ontwikkeling in de bouwsector, onder meer door middel van contractonderzoek op aanvraag van de industrie en de overheid.

Om deze drie hoofdopdrachten tot een goed einde te kunnen brengen, is er een multidisciplinair team nodig. Het personeelsbestand van het WTCB bestaat uit ingenieurs uit verschillende vakgebieden, geologen, biologen, technici, administratief bedienden, vertalers, tekenaars, IT-medewerkers, boekhouders …

Lees meer op de website van WTCB.