Projecten
Voedselfermentatie begrijpen en benutten voor de productie van gezonde en duurzame levensmiddelen op basis van granen KU Leuven
De algemene doelstelling van dit RIA-project is het onderzoeken van de interactie tussen microbiomen van voedselfermentatie, plantaardig voedsel en het menselijke darmmicrobioom en de gezondheid. Nieuwe kennis zal worden benut om gezonde en duurzame voeding en diëten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de behoeften en wensen van de EU-burgers. Het project zal zich richten op grondstoffen op basis van granen en peulvruchten. Deze inspanning ...
Het aanpakken van de functionaliteit en de gebalanceerde expressie van cytochroom P450 enzymen: een generische toolbox voor de productie van gespecialiseerde plantmetabolieten in bacteriën. Universiteit Gent
De natuurlijke diversiteit van plantmetabolieten, verkregen via de decoratie van een gemeenschappelijk skelet, biedt een overvloed aan interessante eigenschappen aan. Oxygenatie is hierbij de meest voorkomende vorm en vindt plaats tijdens de finale biochemische stappen in het endoplasmatisch reticulum van de plantencel. De industriële productie van deze plantmetabolieten kan chemisch, via celculturen of via extractie gebeuren. Deze routes ...
Het aanpakken van de functionaliteit en de gebalanceerde expressie van cytochroom P450 enzymen: een generische toolbox voor de productie van gespecialiseerde plantmetabolieten in bacteriën. Universiteit Gent
De natuurlijke diversiteit van plantmetabolieten, verkregen via de decoratie van een gemeenschappelijk skelet, biedt een overvloed aan interessante eigenschappen aan. Oxygenatie is hierbij de meest voorkomende vorm en vindt plaats tijdens de finale biochemische stappen in het endoplasmatisch reticulum van de plantencel. De industriële productie van deze plantmetabolieten kan chemisch, via celculturen of via extractie gebeuren. Deze routes ...
Huisvestingsomstandigheden en voedingsgewoonten van consumenten: Perspectieven van verschillende stakeholders. Universiteit Antwerpen
Titaniumdioxide bekent kleur - gekleurde titania en hun geavanceerde karakterisatie voor gebruik in CO2 reductie en sensortoepassingen Universiteit Antwerpen
Biogebaseerde verpakkingen in een klimaatneutrale boerderij KU Leuven
Het project zal een netwerk van boerderijen opzetten als proeftuinfaciliteiten in verschillende klimaatzones en sociaal-culturele omgevingen in Europa. De Living Labs zullen (technische, biologische en systemische) innovaties identificeren, ontwikkelen en implementeren op het gebied van bijvoorbeeld verminderde broeikasgasemissies voor de vee- en gewasproductie, energieoplossingen voor boerderijgebouwen en -machines en duurzame verpakkingen ...
Interacties tussen macroalgen en hun microbiome: de rol van het holobiont in een veranderend milieu Universiteit Gent
Het mariene milieu is een microbiële wereld. Onzichtbaar voor het oog, maar desalniettemin in grote getale aanwezig in zeewater, koloniseren deze microben eukaryote organismen, zoals zeewieren en koralen. Ze mogen klein zijn in afmeting, maar hebben een enorme impact op het functioneren van hun gastheren. Samen worden de gastheer en bijbehorende microben vaak als een holobiont beschouwd: een functionele eenheid. Als we de effecten van ...
Sturen van biostabiliteit en bioveiligheid van water voor de voedselproductieketen Universiteit Gent
Water wordt als zodanig geconsumeerd of gebruikt als ingrediënt of productiesteun in de voedselproductieketen. Het is dus van cruciaal belang om veilig (drink) water aan de voedingsindustrie te leveren. Invasie van pathogenen in drinkwater en de productie van cyanotoxine door blauwgroene algen in oppervlaktewateren vormen nieuwe risico's voor de volksgezondheid en de economie. Dit project is gericht op het garanderen van biostabiele ...
Nutrient Management and Nutrient Recovery Thematic Network Universiteit Gent
Landbouw en voedselindustrie hebben een hoge afhankelijkheid van hulpbronnen in hun productie en streven naar duurzaamheid op de lange termijn. In deze context is er een dringende noodzaak om het gebruik van hulpbronnen te optimaliseren en de overgang naar een goed ontwikkelde landbouw te vergemakkelijken. De NUTRIMAN is een thematisch netwerk met stikstof en fosfor dat kennis verzamelt van "klaar voor de praktijk" voor dergelijke ...