Projecten
Reologie en toegankelijkheid van nutriƫnten in relatie tot structuurkenmerken van levensmiddelensuspensies op basis van fruit en groenten. KU Leuven
Het potentieel van starterculturen bij de ontwikkeling van veganistische vlees- en kaasalternatieven KU Leuven
De ontwikkeling en productie van veganistische vlees- en kaasalternatieven stelt de industrie voor complexe uitdagingen. Naast een aantrekkelijk voedingsprofiel en een authentieke smaak moeten plantaardige analogen de consument de textuur en het mondgevoel bieden die hij associeert met producten op basis van dierlijke eiwitten en vetten. Bovendien neemt de vraag naar 'clean label'-oplossingen en minimaal behandelde voedingsmiddelen toe. Een ...
Kweek van stamcellen voor vlees op maat Universiteit Gent
Cellulaire landbouw is een veelbelovende ontwikkeling om duurzaam bij te dragen tot de toenemende voedselvraag. In vitro of kweekvlees krijgt in dit verband groeiende aandacht. Evenwel is er vandaag geen wetenschappelijke evidentie dat spiervezels in vitro kunnen gemaakt worden equivalent aan vlees als nutriƫnt- en structuurrijk voedingsmiddel. Een grote uitdaging is een geschikt celtype te bekomen dat in staat is tot voldoende proliferatie ...
Beeldvorming en modellering van de microstructuur van bevroren voedingsmiddelen tijdens rekristallisatie en sublimatie: Een casestudy op plantaardige producten KU Leuven
Rekristallisatie en sublimatie zijn de belangrijkste fysische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor kwaliteitsverlies van bevroren voedingsmiddelen in de koudeketen. Beide fenomenen gebeuren traag bij constante vriestemperatuur over een lange bewaarperiode, en zijn meer uitgesproken bij temperatuurschommelingen die vaak voorkomen in de koudeketen. Rekristallisatie wordt gekarakteriseerd door kristalgroei die de structuur van het product ...
Inzicht in het structuurvormend vermogen van microalgen voor toepassing in groentegebaseerde levensmiddelen. KU Leuven
Microalgen tonen potentieel als functioneel ingrediƫnt dankzij hun opmerkelijke biomassasamenstelling, rijk aan verschillende (essentiƫle) nutriƫnten en gezondheidsbevorderende componenten. De functionaliteit in levensmiddelen hoeft echter niet beperkt te worden tot gezondheidsaspecten, aangezien microalgen ook een structurele rol zouden kunnen spelen in levensmiddelen. Microalgen bevatten namelijk verschillende structurele biopolymeren, ...
Relateren van de veranderingen in zetmeel en proteĆÆnen tijdens frituren van poreuze voedingsmatrices aan vochtverlies en olieopname KU Leuven
Frituren is het proces waarbij levensmiddelen gegaard en (gedeeltelijk) gedehydrateerd wordt door het onderdompelen in olie bij 170 tot 180 Ā°C. Verschillende levensmiddelen worden gefrituurd zoals stukken wortel, groenten, vlees en tarwedeeggebaseerde producten (e.g. donuts). Frituren is een complex proces waarbij warmte, olie en water uitgewisseld worden. Door de hoge calorische waarde van gefrituurde producten is het een uitdaging om de ...
Relateren van de veranderingen aan zetmeel en proteĆÆnen tijdens frituren van poreuze voedingsmatrices aan vochtverlies en olieopname door het ontwikkelen van een multi-schaalontwerpmethodologie KU Leuven
We zullen een model bouwen en valideren dat de dynamiek beschrijft van frituurgeĆÆnduceerd waterverlies en olie-opname in poreuze voedselmatrices in relatie tot veranderingen in hun zetmeel- en eiwitcomponenten. Om de projectdoelen te bereiken, worden inzichten verkregen op moleculaire, microscopische en macroscopische schaal.
Molecularly imprinted polymers als opzuiveringstechniek voor T-2 toxine, HT-2 toxine en patuline in complexe voedingsmatrices Universiteit Gent
De algemene procedure om voedingscontaminanten op te sporen bestaat uit 3 stappen: extractie, opzuivering en detectie/kwantificate. Betreft de eerste stappen tonen antilichaamskolommen een uitmuntende selectiviteit, maar deze techniek heeft vele nadelen (duur, niet herbruikbaar, U+2026). Het doel van dit project is molecularly imprinted polymers, als alternatief voor de antilichaamskolommen, te ontwikkelen voor de analyse van T-2 HT-2 en ...
MIP als opzuiveringstechniek voor verschillende contaminanten in complexe voedingsmatrices Universiteit Gent
Het doel van dit project is de ontwikkeling van MIPs voor verscheidene mycotoxines als een alternatief voor imunoaffiniteitskolommen. Volledige anlayseprocedures (extractie, MIP opzuivering en massaspectrometrische detectie en kwantificatie) zullen ontwikkeld en gevalideerd worden volgens de meest recentste Europese regelgevingen.