Projecten
Ontwikkeling van een nanocellulose-gebaseerd reversibel flocculant voor het oogsten van microalgen via inzicht in de interactie tussen het flocculant en het oppervlak van de microalgen KU Leuven
Microalgen zijn een beloftevolle nieuwe bron van biomassa die gebruikt kan worden voor energie, (dieren)voeding of hoogwaardige toepassingen. Een grote uitdaging bij de productie van algen is het oogsten, of het scheiden van de algencellen van het vloeibare medium. Microalgen kunnen geoogst worden door middel van flocculate, maar dit vereist toevoeging van een chemisch flocculant dat in de biomassa terechtkomt. In dit project willen we een ...
Ontwikkeling van een omkeerbaar vlokmiddel op basis van nanocellulose voor het oogsten van microalgen door een beter begrip van de interactie tussen het vlokmiddel en het celoppervlak van de microalgen KU Leuven
Microalgen zijn een veelbelovende nieuwe bron van biomassa die kan worden gebruikt voor energie, diervoeder, voedsel of diverse hoogwaardige toepassingen. Een uitdaging bij de productie van microalgen is het oogsten, waarbij de microalgencellen van het vloeibare kweekmedium moeten worden gescheiden. Microalgen kunnen worden geoogst door individuele kleine cellen te aggregeren tot vlokken die spontaan neerslaan. Dit vereist echter toevoeging ...
De wisselwerking tussen de biologie van microalgen en flocculatie: de invloed van eigenschappen van het celloppervlak en excretie van organisch materiaal op flocculatie van microalgen. KU Leuven
We streven ernaar om het samenspel tussen algbiologie en flokkulering (vlokvorming) te onderzoeken om de fundamentele mechanismen van micro-alg flocculatie te begrijpen.
Digitisation of bryophyte and macroalgae types kept at the National Botanic Garden of Belgium (BR) Plantentuin Meise / Agentschap Plantentuin Meise
Upcycling van groene macroalgae en reststromen van legumes richting eiwit voor food en feed toepassingen Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Een groeiende groep consumenten vraagt aan de food- en feedsector functionele en betaalbare natuurlijke eiwitten uit andere bronnen dan de conventionele. De verwerkende industrie voegt daarbij de vraag naar eiwitformuleringen van biologische oorsprong, die tegen lage kosten en een lagere milieu-impact kunnen worden geproduceerd. Een antwoord vanuit het onderzoek is het project ALEHOP, met ...
Multifunctioneel Cellulose Magnetisch Hybride (CMH) Nanomateriaal voor integratie van stroomafwaartse verwerking van microalgen KU Leuven
Microalgae are a promising new biomass source for the production of chemicals and biofuel. Notwithstanding extensive R&D efforts, the cost and energy demand the production process remain too high, particularly in downstream processing. We believe the efficiency of microalgae downstream processing can be greatly improved through the use of nanotechnology. Hybrid and/or multifunctional nanoparticles can be tailored with multiple functional ...
Isolatie, identificatie en ecologische controle van ciliaten in culturen van microalgen KU Leuven
In het voorbije decennium is gebleken dat biomassa verkregen van microalgen kan bijdragen aan de productie van voedsel, voeders, energie en chemicaliën naast de traditionele bronnen uit de land- en bosbouw. Microalgen worden doorgaans geproduceerd in grootschalige open systemen om de productie kost minimaal te houden. Alhoewel ‘open pond’ productie wereldwijd het meest gebruikelijk is, zijn deze systemen zeer vatbaar voor infecties met ...
The rol van extracellulair organisch materiaal (AOM) in coagulatie, flocculatie en flotatie processen voor het oogsten van microalgen biomassa: probleem of opportuniteit? Universiteit Hasselt
Het potentieel van microalgen als smaakstof voor plantaardige seafood alternatieven KU Leuven
De laatste jaren is zowel bij de consument als in de voedingsindustrie de interesse in plantaardige alternatieven voor vis en schaaldieren sterk toegenomen. Deze plantaardige alternatieven hebben potentieel op de voedingsmarkt door de bewustwording van overbevissing, de bezorgdheid voor het dierenwelzijn en de mogelijke accumulatie van verontreinigingen in vis en schaaldieren. Het zo goed mogelijk nabootsen van de sensorische eigenschappen ...