Projecten
Gecontroleerde oppervlaktebelading en samenstelling van interfases met behulp van een dubbele emulsie template KU Leuven
Emulsies zijn dispersies van niet-mengbare vloeistoffen. We komen ze tegen in ons dagelijkse leven, zoals in voedingsmiddelen en cosmetica. Echter, emulsies zijn thermodynamisch onstabiel vanwege de hoge energiekost van de interfase tussen de druppel- en matrixvloeistoffen. Daarom neemt de grootte van de druppels toe in de tijd door morfologische processen zoals coalescentie en Ostwaldrijping om zo hun interfase-energie te verkleinen. Om de ...
KEKULEU: Ontwerp van een innovatieve olie-in-water emulsie voor doelgerichte controle van nutriëntendigestie in het maagdarmstelsel van gevogelte KU Leuven
Vleesproductie wordt vaak gelinkt met een negatieve impact op het milieu, zoals de uitstoot van broeikasgassen, water- en bodemvervuiling, ... Een mogelijke strategie om deze impact te verminderen is door de voederconversie van bijvoorbeeld vleeskuikenvoer te verlagen, door de verteerbaarheid van de nutriënten te verbeteren. Dit kan worden bereikt door het toepassen van het structureel ontwerpen van het voer om een aangepaste en verbeterde ...
Plant-gebaseerde proteïnepartikels als schuim- en emulsie stabiliserende agentia in levensmiddelen KU Leuven
Het is mijn doel om een wetenschappelijke basis te bieden voor het produceren van plantaardige (soja, maïs, tarwe) eiwit-gebaseerde deeltjes die voedselschuimen en emulsies kunnen stabiliseren.
Emulsie templated structurering van vloeibare olie voor de toekomstige ontwikkeling van verzadigd vet-vrij voedsel Universiteit Gent
De gevaren van het consumeren van grote hoeveelheden verzadigde vetten zijn goed gedocumenteerd in de afgelopen decennia. Verrassend genoeg, zelfs na veel negatieve publiciteit en de bezorgdheid van de consument, de vervanging van verzadigde vetten in vervaardigde levensmiddelen is zeer traag. Sommige veelbelovende alternatieve systemen zijn geïdentificeerd als de toekomst van de olie structurering zonder de aanwezigheid van verzadigde ...
Multischaal ontwerp van radicalaire polymerisatie in emulsie Universiteit Gent
Een beter begrip van mesoschaalfenomenen (faseevenwicht van vrije radicalen, fasenevenwicht-verdeling, rol van oppervlakteactieve stof, ionische stabilisatie, deeltjes-kiemvorming, groei en aggregatie of coalescentie) bij radicalaire polymerisatie in waterige mini-, micro- en macro-emulsies met behulp van zowel experimentele als computationele methoden, gericht op verbeterde eigenschappen van nanogestructureerde materialen geproduceerd in ...
Vooruitstrevend inzicht in pectine-gebaseerde olie-in-water emulsies met specifieke fysicochemische en nutritionele functionaliteit: Zit de oplossing in de pectinemix? KU Leuven
In ons dieet consumeren we lipiden voornamelijk als emulsies (e.g. sauzen, soepen). Olie-in-water emulsies zijn samengesteld uit gedispergeerde oliedruppels, waarbij de interfase bedekt is met een emulgator om de stabiliteit van de oliedruppels te verhogen. Pectine is een groep van complexe polysachariden aanwezig in alle planten en in vele afvalstromen van voedselproductie (e.g. citrusschil). Bepaalde pectinestructuren kunnen adsorberen aan ...
Rationalisering van het ontwerp van Pickering en bi-gestructureerde emulsies met het oog op een specifieke in vitro lipolysekinetiek: van statische naar (semi)dynamische in vitro verteringsmethoden KU Leuven
Pickering-deeltjes hebben aangetoond dat ze stabiele O/W-emulsies kunnen vormen. De spijsverteringsfunctionaliteit van O/W Pickering-emulsies is echter onder bestudeerd. De huidige inzichten wijzen op een vertraagde snelheid van de kinetiek van de vertering van lipiden, die afvlakt bij een lage vertering. We veronderstellen dat bi-gestructureerde emulsies gevormd door het mengen van Pickering en moleculair-gebaseerde emulsies kunnen ...
Invloed van structuuropbouw van plantgebaseerde emulsies op de biotoegankelijkheid van carotenoïden en de in vitro vetvertering. KU Leuven
Groentegebaseerde levensmiddelen, zoals soepen en sauzen, zijn goede bronnen van water, vezels (bijvoorbeeld pectine), micronutriënten en lipiden. Lipiden worden in onze voeding vaak als negatief aanschouwd omdat een overmatige opname gelinkt is aan een risico op obesitas. Lipiden zijn echter belangrijke macronutriënten die energie en essentiële vetzuren leveren en de opname van vetoplosbare micronutriënten, zoals carotenoïden, kunnen ...
Vorm-veranderende Pickering Emulsies KU Leuven
We zullen "colloïdale oppervlakteactieve stoffen" ontwikkelen met een soortgelijk gedrag als moleculaire oppervlakteactieve stoffen om niet-sferische (wormachtige, 3D goed gedefinieerde poriën, lamellaire) Pickering-emulsies te creëren, en deze uit te rusten met het vermogen om te wisselen tussen de verschillende assemblageregimes door externe stimuli. Deze benadering zal een nieuw aanpasbaar platform creëren voor materiaalsynthese en ...