Projecten
Het effect van presentatie perspectieven in voedselfotoās op (on)gezonde voedselconsumptie Universiteit Gent
Voedselfotoās zijn alomtegenwoordig. We onderzoeken of en hoe twee regelmatig gebruikte types van presentatie perspectieven in voedselfotoās, namelijk āselfā vs. āotherā eating perspective en top vs. dinerās eye perspective, een invloed hebben op erna volgende (on)gezonde voedselconsumptie. We argumenteren dat psychologische afstand, het subjectieve gevoel dat iets ver of dicht is van het eigen referentiepunt, dit kan verklaren....
De impact van normatieve cues op voedselconsumptie Universiteit Gent
Het doel van dit onderzoek is om de rol van normatieve cues (granulariteit en portiegrootte) bij voedselinname te achterhalen. Inzicht in de onderliggende mechanismen van deze visuele cues kan voedingsstrategieƫn optimaliseren en zo de inname van ongezond voedsel verlagen. Aan de hand van literatuur en experimenteel onderzoek onderbouwen we via 3 onderzoeksobjectieven de kennis omtrent dit topic
Het verbeteren van de effectiviteit van voedingsinterventiestudies: een zoektocht naar nieuwe methodes. KU Leuven
INLEIDING Voedselconsumptie meten blijft een uitdaging voor zowel diƫtisten als onderzoekers. Om een succesvolle voedingsinterventie uit te voeren, is het nochtans van cruciaal belang om voedselinname nauwkeurig en efficiƫnt te meten. Terwijl de klassieke methodes voor het meten van voedingsinname al jaren worden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, is het geweten dat deze verschillende beperkingen hebben. Momenteel is er een acute nood ...
De sleutelrol van kinderen in duurzame voedingsconsumptie van gezinnen. Onderzoek naar de invloed van in-store marketinginterventies gericht naar kinderen op de kennis, attitudes en keuzes voor duurzame voeding van kinderen en hun ouders. Universiteit Gent
Consumenten stimuleren tot een duurzamere voedselconsumptie (consumptieactiviteiten die voorzien in de behoeften van de huidige generatie met behoud van de behoeften van toekomstige generaties) wordt steeds belangrijker voor gouvernementele en academische actoren en de voedingsindustrie. Voor retailers kan het een pad naar economische groei worden, omdat het bieden van duurzame voedselopties kan leiden tot positieve reacties van consumenten. ...
InFLOOD: een onderzoek naar de invloed van voedselmedia op voedselconsumptiepatronen in Vlaanderen KU Leuven
Het algemene doel van het project is om
1)inzichten en kennis op te leveren over de invloed van voedingsmedia (gedefineerd als alle massacommunicatie over voeding en eten met uitzondering van traditionele reclamecampagnes en/of voorlichtings- en gezondheidscampagnes) op de voedselconsumptie in Vlaanderen;
2)een onafhankelijk voedingskennis en -communicatieplatform op te richten waar evidence-based informatie over voeding en ...
Gezondheids kwesties in ontwikkelingslanden. KU Leuven
Dit doctoraat zal een verscheidenheid van studies op basis van gezondheid kwesties en hun patronen van voorkomen in Afrika met zich meebrengen. Ten eerste, zal de verstedelijking en voedingspatronen worden geanalyseerd in Tanzania. Hiervoor zal een gedetailleerde dataset worden gebruikt om de voedselconsumptie te bepalen op het niveau van micronutriƫnten. Zo word het mogelijk om te bepalen of diƫten gezonder en rijker aan voedingstoffen zijn ...
Referentiegebaseerde metabolomics analyse om de moleculaire samenstelling van Zuid-Afrikaans voedsel te bestuderen. Universiteit Antwerpen
āReduce, Reflect, Redirectā: cognitieve inspanning inzetten voor milieuvriendelijk gedrag Universiteit Gent
Er zijn grote maatschappelijke en individuele veranderingen nodig om klimaatverandering aan te pakken. Psychologisch onderzoek naar het stimuleren van milieuvriendelijk gedrag speelt hierbij een belangrijke rol. Om gedragsverandering te bewerkstelligen is vaak cognitieve inspanning nodig, maar de rol hiervan is nog weinig onderzocht. Soms wordt verondersteld dat cognitieve inspanning een barriĆØre is om gedrag te veranderen, maar recent ...