Projecten
Synthese en optimalisatie van NF/RO membranen voor voedings- en drankenindustrie KU Leuven
Al meer dan 25 jaar lang kennen membraanprocessen niet enkel in waterzuivering een significante rol maar ook in de voedingsmiddelen verwerkende industrieën. Deze industrieën zijn gekend om een aanzienlijk deel van de wereldwijde omzet in membraan productie te vertegenwoordigen. De belangrijkste toepassingen van deze membraanscheidingstechnieken zijn voornamelijk terug te vinden in de zuivel- (standaardisatie van melkeiwitten, wei ...
Inzicht in de (micro)structurele organisatie van proteïnen en de gevolgen hiervan voor de in vitro verteringskinetiek van macronutriënten van plantaardige dranken KU Leuven
Plantaardige dranken zijn feitelijk geëmulgeerde systemen die macronutriënten bevatten, zoals eiwitten, lipiden en/of zetmeel, en kunnen worden geconsumeerd door mensen die elk type dieet volgen (bijvoorbeeld veganisten, vegetariërs, flexitariërs of lactosevrije diëten). Deze producten worden op de markt gebracht als (i) kant-en-klare dranken of (ii) in de vorm van eiwitrijke poeders die vóór consumptie in water kunnen worden gedispergeerd. ...
Microbioom- en metabolietanalyse van de Kombucha-fermentatie, als basis voor een valorisatie van Kombucha als een niet- tot laag-alcoholische, gefermenteerde frisdrank Universiteit Gent
Kombucha is een gefermenteerde, niet- tot laag-alcoholische frisdrank op basis van tee. Om Kombucha als een aantrekkelijke en gezonde frisdrank te kunnen ontwikkelen zullen we een inventaris maken van de micro-organismen en metabolieten in een groot aantal Kombucha stalen, een verzameling van bacteriën en gisten uit Kombucha aanmaken, en deze gebruiken als starterculturen voor laboratorium-schaal Kombucha-fermentaties.
Inzicht in voedingsstatus, waterinname en drankenconsumptie van Europese kleuters Universiteit Gent
Gezien de belangrijke rol van gezonde voeding voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling van kinderen moet al op jonge leeftijd gestart worden met het bevorderen van goede voedingsgewoonten. Kleuters halen momenteel de voedingsaanbevelingen niet. Deze studie is een van de weinige die belangrijke determinanten van de voedingsstatus, waterinname en drankenconsumptie bij kleuters systematisch analyseert met behulp van cross-sectioneel en ...
GEAR: “Industriële Voedingsbiotechnologie: Levensmiddelen-fermentaties en Functionele Starterculturen ” Vrije Universiteit Brussel
Begrijpen van het concurrentievermogen en de functionele rol van micro-organismen in gefermenteerde voedselecosystemen Vrije Universiteit Brussel
Onderzoek naar de genetische en fenotypische diversiteit in Brettanomyces gisten KU Leuven
Brettanomyces gisten, met Brettanomyces (Dekkera) bruxellensis als belangrijkste soort, worden over het algemeen als bederforganismen beschouwd voor de bier- en wijnindustrie ten gevolge van de productie van fenolische off-flavors. De betrokken geuren, die vaak als medicinaal, leerachtig of dierlijk worden omschreven (ook bekend als het “Brett karakter”), zijn doorgaans negatief voor de bier- en ...
Intuïtief Eten: Een cross-sectionele studie naar de associatie tussen de mate van intuïtief eten, het voedingspatroon en het mentaal welbevinden van jongvolwassenen (18 – 24 jaar). AP Hogeschool Antwerpen
Waardecreatie bij de fruitverwerking om de nutritionele waarde te verbeteren en het inkomen bij kleinschalige landbouwers in Uganda te verhogen Universiteit Gent
Kleinschalige landbouwers in Uganda hebben tot 35% oogstverliezen bij hun fruit. Daarnaast wordt een grote hoeveelheid bijproducten gegenereerd tijdens de fruitverwerking. Door een niet-alcoholische fermentatie zal getracht worden de houdbaarheid van het fruit te verlengen. Door toevoeging van probiotica zal voldaan worden aan de toenemende vraag naar niet-zuivel probiotische dranken, dit omwille van toenemende lactose-intolerante, ...