Projecten
Synthese en optimalisatie van NF/RO membranen voor voedings- en drankenindustrie KU Leuven
Al meer dan 25 jaar lang kennen membraanprocessen niet enkel in waterzuivering een significante rol maar ook in de voedingsmiddelen verwerkende industrieƫn. Deze industrieƫn zijn gekend om een aanzienlijk deel van de wereldwijde omzet in membraan productie te vertegenwoordigen. De belangrijkste toepassingen van deze membraanscheidingstechnieken zijn voornamelijk terug te vinden in de zuivel- (standaardisatie van melkeiwitten, wei ...
Ontwikkeling van kombuchafermentatie door het ontrafelen van de samensteling en dynamiek van microbioom en metabolieten Vrije Universiteit Brussel
die op een weinig gestandaardiseerde traditionele manier wordt
geproduceerd. Hoewel kombucha vaak wordt geconsumeerd in
sommige landen zoals de VS, is het productieproces een risicovolle,
slecht gedefinieerde, opgeschaalde versie van de huishoudelijke
procedures. Om kombucha op een meer gestandaardiseerde en
kwaliteitsgecontroleerde manier ...
Ontwikkeling van kombuchafermentatie door het ontrafelen van de samensteling en dynamiek van microbioom en metabolieten Universiteit Gent
Kombucha is een gefermenteerde, niet- tot laag-alcoholische drank die op een weinig gestandaardiseerde traditionele manier wordt geproduceerd. Hoewel kombucha vaak wordt geconsumeerd in sommige landen zoals de VS, is het productieproces een risicovolle, slecht gedefinieerde, opgeschaalde versie van de huishoudelijke procedures. Om kombucha op een meer gestandaardiseerde en kwaliteitsgecontroleerde manier te kunnen produceren om in te spelen ...
potten van heren en boeren, soldaten en kooplui. Een multidisciplinair onderzoek naar de consumptie van ceramiek in het Zwin-Schelde-estuarium tijdens de postmiddeleeuwen (15de-18de eeuw) Universiteit Gent
De archeologie van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in Vlaanderen heeft veel potentieel om bij te dragen tot het Europees debat over vroegmoderne transformaties en in het creƫren van een publiek draagvlak voor archeologie. Tot dus ver worden vroegmoderne sporen echter meestal terloops gevonden op multiperiodesites en niet als het gevolg van specifieke onderzoeksvragen. De nood aan een duidelijk onderzoekskader was nooit eerder zo ...
Inzicht in de (micro)structurele organisatie van proteĆÆnen en de gevolgen hiervan voor de in vitro verteringskinetiek van macronutriĆ«nten van plantaardige dranken KU Leuven
Plantaardige dranken zijn feitelijk geĆ«mulgeerde systemen die macronutriĆ«nten bevatten, zoals eiwitten, lipiden en/of zetmeel, en kunnen worden geconsumeerd door mensen die elk type dieet volgen (bijvoorbeeld veganisten, vegetariĆ«rs, flexitariĆ«rs of lactosevrije diĆ«ten). Deze producten worden op de markt gebracht als (i) kant-en-klare dranken of (ii) in de vorm van eiwitrijke poeders die vĆ³Ć³r consumptie in water kunnen worden gedispergeerd. ...
Microbioom- en metabolietanalyse van de Kombucha-fermentatie, als basis voor een valorisatie van Kombucha als een niet- tot laag-alcoholische, gefermenteerde frisdrank Universiteit Gent
Kombucha is een gefermenteerde, niet- tot laag-alcoholische frisdrank op basis van tee. Om Kombucha als een aantrekkelijke en gezonde frisdrank te kunnen ontwikkelen zullen we een inventaris maken van de micro-organismen en metabolieten in een groot aantal Kombucha stalen, een verzameling van bacteriƫn en gisten uit Kombucha aanmaken, en deze gebruiken als starterculturen voor laboratorium-schaal Kombucha-fermentaties.
Inzicht in voedingsstatus, waterinname en drankenconsumptie van Europese kleuters Universiteit Gent
Gezien de belangrijke rol van gezonde voeding voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling van kinderen moet al op jonge leeftijd gestart worden met het bevorderen van goede voedingsgewoonten. Kleuters halen momenteel de voedingsaanbevelingen niet. Deze studie is een van de weinige die belangrijke determinanten van de voedingsstatus, waterinname en drankenconsumptie bij kleuters systematisch analyseert met behulp van cross-sectioneel en ...