Projecten
Kinetisch en mechanistisch inzicht in bruinkleuring van hittebehandelde fruit-gebaseerde producten tijdens bewaring KU Leuven
Het huidige projectvoorstel heeft tot doel mechanistisch en kinetisch inzicht te krijgen in niet-enzymatische bruiningsreacties in houdbare, op fruit gebaseerde producten door integratie van geavanceerde analytische en data-analysetechnieken in 'fruit-afgeleide modelsystemen' met toenemende complexiteit.
Kinetische beschrijving van de vorming van procesgeïnduceerde contaminanten in plantgebaseerde levensmiddelen. KU Leuven
Furaan is een procesgeïnduceerde contaminant die geclassificeerd staat als ‘mogelijk kankerverwekkend’ voor de mens. Aangezien de carcinogene eigenschappen hoogstwaarschijnlijk toegeschreven kunnen worden aan een genotoxisch mechanisme, moet de furaanconcentratie in levensmiddelen zo laag gehouden worden als redelijkerwijs mogelijk is. Hittebehandelde fruit- en groentegebaseerde levensmiddelen (bv. gepureerde babyvoeding, kant-en-klare ...
Demonstratie van circulaire biobemestingsmiddelen en implementatie van geoptimaliseerde meststrategieën en waardeketens in plattelandsgemeenschappen KU Leuven
The RUSTICA projects provides a technical solution to convert organic residues from the fruit and vegetable sector into
novel bio-based fertiliser products of high quality that address the needs of modern (organic) agriculture. The project’s
ambition goes beyond the simple recovery of nutrients, and also includes the developments of economically viable and
environmentally sustainable alternatives to mineral fertilisers with the ...
Formulering en processing van een clean label appel gebaseerd sap: De integratie van hogedruk gebaseerde technologieën en het gebruik van natuurlijke ingrediënten KU Leuven
In de afgelopen jaren is er vanuit de levensmiddelenindustrie een verhoogde interesse in clean label producten. Deze voedingsproducten worden gekenmerkt door het gebruik van grondstoffen van biologische oorsprong, een transparante productformulering en het gebruik van milde processen. In deze context veroveren verse fruitsappen (NFC fruitsappen) die als natuurlijk en gezond worden gepercipieerd wereldwijd een toenemend marktaandeel, ...
Enginomics in voedselkwaliteit ontwerp: het geval van houdbare voedingsmiddelen op basis van fruit, groente en peulvruchten KU Leuven
The overarching objective of FOODENGINE is to provide, for the first time, a research-based training programme to a new generation of young food scientists and technologists by introducing an enginomics approach in food quality design. It connects an omics approach to instrumentally quantify food quality with an advanced engineering approach using multi-response kinetics to model food quality changes during processing and storage. At the same ...
Een geïntegreerde studie om inzicht te verwerven in de functionalisatie, structuurvormend potentieel en stabiliteit tijdens bewaring van celwandmateriaal KU Leuven
De celwand van fruit en groenten bevat waardevolle polysachariden voor toepassing als verdikkingsmiddel in de voedingsindustrie. Recent onderzoek toonde een nieuwe aanpak voor het verkrijgen van plantaardige verdikkingsmiddelen uit celwandmateriaal, door selectief verwijderen van specifieke biopolymeren in combinatie met mechanische procesvoering. Deze veelbelovende resultaten vormen de basis voor dit project, waarin verdere stappen gezet ...
Reologie en toegankelijkheid van nutriënten in relatie tot structuurkenmerken van levensmiddelensuspensies op basis van fruit en groenten. KU Leuven
Innovatieve, kleinschaliger voedselverwerking in een doos KU Leuven
The unique FOX approach will research and develop innovative, small scale technologies in mobile or flexible processing units for different applications for small and medium enterprises and farmers in the fruit and vegetable sector in Europe. This will stimulate the transition from a centralised industry to regional hubs that employ innovative, flexible and sustainable technologies based on seasonality and demand. By this, FOX meets ...