Projecten
Vezels en actieve stoffen van groenten en fruit nevenstromen voor voedings- en voedertoepassingen met volledige uitwerking van pectineproductie Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Welke gezondheidsbevorderende vezels, vitaminen, anti-oxidanten en mineralen zijn er technisch en economisch rendabel te recupereren uit neven- en reststromen van de Vlaamse groenten- en fruitteelt? Dat is de centrale onderzoeksvraag in dit project. Het efficiƫnt gebruik van grondstoffen en de optimalisatie van productieprocessen (minder verspilling, meer duurzaamheid) ligt ook in Vlaanderen ...
Verbetering van de chemie dankzij scheiding door membraanprocessen KU Leuven
Two of the major hurdles for the chemical industry transition toward the āchemical factory of the futureā are the ability to design (i) efficient and selective catalytic transformations of renewables and (ii) eco-efficient separation processes to retrieve and purify the product(s) and catalyst(s). Future generations of researchers (academic &industry) will need to be trained and equipped with these expertise that constitute the main goal ...
Voorspelling van het bewaarpotentieel van pitvruchten voor kwaliteit gebaseerd beheer van CA bewaring KU Leuven
Het tegengaan van voedselverspilling is een belangrijk doeleinde voor initiatieven rond duurzaamheid in ontwikkelde landen omdat er veel ruimte is voor verbetering. Ongeveer 50% van de groenten en fruit wordt weggesmeten, tenzij voor of tijdens de toeleveringsketen of enige tijd nadat ze vertoeven in het huishouden van de consument. Wanneer we het aandeel dat eindigt in de vuilnisbak van de consument en de verliezen in de landbouw ervan ...
Robuuste semantische navigatie in boomgaarden KU Leuven
Veel industriƫle sectoren (bijvoorbeeld de automobielsector) hebben de afgelopen decennia een sterke automatisering ondergaan. Binnen de agrarische sector, en meer specifiek binnen de fruitindustrie, is deze automatisering echter nog niet doorgevoerd vanwege de kosten van bestaande automatiseringsoplossingen. Het afnemende aantal seizoenarbeiders en de stijgende kosten van manuele arbeid bedreigen de rentabiliteit van de Belgische ...
Piloothal voor toegepast onderzoek en ontwikkeling rond verwerkingsprocessen van groenten en aardappelen Universiteit Gent
Aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent is reeds lang een ruime ervaring in
de verwerking van groenten en aardappelen en hoe deze verwerking de kwaliteit beĆÆnvloedt. De hele keten
wordt als het ware geborgd, van teelt tot verwerking en vermarkting. Verschillende groepen zijn actief in
diverse subdomeinen van de verwerking van groenten en aardappelen: het wassen, het ...
Hyperspectrale beeldvorming met toepassingen in de agro-voedingsindustrie KU Leuven
De kwaliteit van groenten en fruit is heel belangrijk, zowel voor de landbouwer, de verkoper als de klant. De klant beslist namelijk op basis van de geobserveerde kwaliteit om het product te kopen of niet. De kwaliteit wordt bepaald door de smaak, de textuur en hoe het product er uitziet. Dit uiterlijk wordt in hoofdzaak gecontroleerd door een visuele inspectie welke echter subjectief is en wordt beĆÆnvloed door menselijke fouten. Daarom zou ...
Innovatieve, kleinschaliger voedselverwerking in een doos KU Leuven
The unique FOX approach will research and develop innovative, small scale technologies in mobile or flexible processing units for different applications for small and medium enterprises and farmers in the fruit and vegetable sector in Europe. This will stimulate the transition from a centralised industry to regional hubs that employ innovative, flexible and sustainable technologies based on seasonality and demand. By this, FOX meets ...
Kinetische beschrijving van de vorming van procesgeĆÆnduceerde contaminanten in plantgebaseerde levensmiddelen. KU Leuven
Furaan is een procesgeĆÆnduceerde contaminant die geclassificeerd staat als āmogelijk kankerverwekkendā voor de mens. Aangezien de carcinogene eigenschappen hoogstwaarschijnlijk toegeschreven kunnen worden aan een genotoxisch mechanisme, moet de furaanconcentratie in levensmiddelen zo laag gehouden worden als redelijkerwijs mogelijk is. Hittebehandelde fruit- en groentegebaseerde levensmiddelen (bv. gepureerde babyvoeding, kant-en-klare ...