Projecten
(Meta)genomic analyses of functional starter cultures for a technologic valorisation in the food industry Vrije Universiteit Brussel
Mood enhancement technologie: juridische en ethische uitdagingen KU Leuven
Traditionele, door technologie ondersteunde middelen voor menselijke verbetering bestonden al lang. In de afgelopen jaren zijn we echter getuige geweest van de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën die de menselijke vaardigheden aanzienlijk hebben verbeterd en de individuele menselijke prestaties hebben verbeterd, bijvoorbeeld door 'slimme' brillen, 'slimme' medicijnen, kunstmatige intelligentie verbeterde prothetische ledematen of ...
Gebruik van dried blood spots en microsamping technologie voor anti-doping analyse Universiteit Gent
De detectie van verboden middelen in de sport (doping) geschiedt historisch op urine. Sinds 2022 mag er ook gebruik gemaakt worden van dried blood spots en bloed micro sampling technologie, omdat deze technologie een aantal voordelen biedt (snelle niet intrusieve afname, goedkoop en stabiele staalmatrix, potentiële farmacokinetische intrepretatie). Nieuwe methodes dienen ontwikkeld en gevalideerd te worden om de omschakeling te kunnen maken ...
Innovative concepts and technologies for ECOlogically sustainable NUTRIent management in agriculture aiming to prevent, mitigate and eliminate pollution in soils, water and air Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Hoe bereiken we een verminderde uitspoeling van nitraat stikstof en fosfor, een betere controle van stikstofverliezen door ammoniakvervluchtiging, en lagere broeikasgasemissies afkomstig van de landbouwsector, zowel plantaardige als dierlijke productie? Deze vragen trachten we in het onderzoeksproject ECONUTRI (een Innovation Action project) te beantwoorden, specifiek door op de natuur ...
Soil and Crop Sensing Technologies Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Langzaam maar zeker is de opkomst van GPS-technologie op de landbouwtractoren en -machines aan het doorbreken in Vlaanderen. De Operationele Groep 'Socrosense' welke in de Vlaamse landbouwcontext is opgericht heeft tot doel om kennis en ervaringen rond meerwaardes van GPS toepassingen te delen in de driehoek onderzoek - landbouwers & loonwerkers - technologische bedrijven. Het gebruik ...
Food From Food - Valoriseren van ingrediënten uit plantaardige reststromen Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Het Interregproject TRIPLE F, afgerond in 2021, heeft gewerkt aan technische oplossingen om voedselverliezen te verminderen en om nog waardevolle eetbare reststromen te hergebruiken, en dat in Vlaanderen en Nederland. De voedingsindustrie was partner en belanghebbende in het project, want steeds op zoek naar meer en nieuwe natuurlijke ingrediënten. De betrokkenen beseffen dat er tot heden (te) ...
Intensief trainingsprogramma in Food Safety - ITP Food Safety Universiteit Gent
In het ITP Food Safety worden alle aspecten behandeld met betreking tot voedselveiligheid (microbiologische, chemische (waaronder ook de allergenen en GGO's), fysische gevaren) belicht en hun beheersing in de agro-voedselketen via nationale en internationale wetgeving, Codexn het implementeren van kwaliteitszorgsystemen zoals Pre Requisite Programs, HACCP en commercieel vereiste systemen. Ook risicoanalyse, als basis voor het nemen van van ...
Internet of Food and Farm 2020 Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Internet of Food and Farm 2020, kortweg IoF2020 was een 4 jaar durend Horizon2020 project met meer dan 120 partners in 22 landen. Voor dit onderzoeksproject reserveerde Europa 30 miljoen € om de duurzaamheid en productiviteit van de agrofoodsector te verbeteren. Concreet werden 33 cases opgezet in 5 sectoren (akkerbouw, melkvee, fruit, groenten, vlees), waarvan 14 via een open call halverwege ...