Projecten
Inhibitie van celwand degradeerbare enzyme en gezondheidsbevorderende effecten van fenolische componenten bekomen via solid-state fermentatie uit nevenstromen van koolgewassen Universiteit Gent
Het project zal de bioactiviteit van fenolische componenten
bekomen via solid-state fermentatie uit nevenstromen van koolgewassen onderzoeken.
Het beoogt inzicht te verwerven in de bindingsinteractie tussen celwand afbrekende
enzymen en flavonoiden via structuur-activiteit relaties (QSAR), alsook de anti-obesitas
en antihypertensie activiteiten van de flavonoiden via in vitro en in vivo studies.
Terugkijken in de toekomst: ancestrale reconstructie als een strategie voor enzyme engineering Universiteit Gent
Hedendaagse enzymen vertonen vaak niet meer voldoende plasticiteit om serieus aan hun substraatsvoorkeur te gaan sleutelen. Daarom zal in dit project gebruik worden gemaakt van een progenitor om nieuwe specificiteiten te creëren. Zo’n ancestrale sequentie zou zich moeten gedragen als een pluripotente stamcel die nog in staat is om verschillende gespecialiseerde taken op zich te nemen.
Onderzoek naar het potentieel van het glycolytisch enzyme enolase van Trypanosoma evansi als doelwit voor parasietdetectie en -controle. Universiteit Antwerpen
Ontwikkeling van conditioneel actieve enzymes gebaseerd op recombinante binders. KU Leuven
In silico gestuurde ontwikkeling van XNA-verwerkende enzymen KU Leuven
Xenobiotische nucleïnezuren (XNA) zijn synthetische analogen van natuurlijke nucleïnezuren (DNA en RNA). Ze worden ontwikkeld voor toepassingen zoals therapeutica, diagnostica en alternatieve dragers van genetische informatie. Het hoofddoel van het promotieonderzoek betreft het ontwikkelen van een ‘gereedschapskist’ met enzymen voor XNA in moleculaire biologie die steunt op rationele inzichten.
In hoofdstuk 2 werd nagegaan of ...
Ontogenie van geneesmiddel transporters en metabolizerende enzymes in de minipig: een genexpressie analyse Universiteit Antwerpen
Biomoleculaire kristallografie van de vluchtige ester synthetiserende enzymes van S. cerevisiae en computationeel proteïne herontwerp van de substraatspecificiteit KU Leuven
Tijdens het fermentatieproces produceert gist een grote hoeveelheid vluchtige esters die bijdragen aan de aroma's van voedingsproducten zoals bier en wijn. Deze variëteit aan esters wordt geproduceerd door slechts 6 verschillende enzymes die substraat promiscuïteit vertonen. Momenteel zijn er geen kristalstructuren van deze enzymes beschikbaar om de moleculaire herkenning tussen enzyme substraat en de bindingsplaats te analyseren. Het eerste ...
Mutationeel onderzoek van de glycosyleringsreacties gekatalyseerd door GH-13 enzymen Universiteit Gent
Glycosylering kan de biologische en fysicochemische eigenschappen van een verbinding sterk beïnvloeden. In dit project zullen de glycosyleringsreacties gekatalyseerd door enzymen uit GH-13 worden geanalyseerd door middel van systematische mutagenese van de aminozuren in hun katalytisch centrum. Op basis van de bekomen informatie zullen de enzymen vervolgens worden geoptimaliseerd door middel van enzyme engineering om de activiteit op ...