Publicaties
NIEUWE VERWERKINGSLIJN VOOR INNOVATIEVE EIWITTEN Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
NuHCaS bundelt krachten voor meer 'Slimmer eten in de zorg' Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Drie jaar geleden werd de kick-off gegeven van het ‘Nutrition Health Care System’-partnerschap, kortweg NuHCaS. Het wil de sectoren voeding en gezondheid dichter met elkaar verbinden, om te komen tot ketengedreven oplossingen voor smakelijke, evenwichtige en toegankelijke voeding. Extra aandacht wordt gegeven aan zorgbehoevenden. Op regelmatige basis komen onderzoekers en stakeholders samen om projectresultaten kritisch te bediscussiëren, ...
The ability of deep eutectic solvent systems to extract bioactive compounds from apple pomace Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek Universiteit Antwerpen
The objective of this study was to examine the bioactivity of extracts from apple pomace obtained by non-conventional green extraction methods (DES systems). Bioactivity was antioxidant capacity and ability to stimulate insulin secretion from pancreatic beta-cells. The antioxidant capacity of extracts was examined using the DPPH and the FRAP assay. Impact of the extracts on cell viability and insulin secretion were examined using the BRIN-BD11 ...
INNOVATIEPLATFORM VOOR EIWITTEN UIT MICROBIËLE FERMENTATIE Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Sunflower Bark Extract as a Biostimulant Suppresses Reactive Oxygen Species in Salt-Stressed Arabidopsis Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
A survey of plant-based wastes identified sunflower (Helianthus annuus) bark extract (SBE), produced via twin-screw extrusion, as a potential biostimulant. The addition of SBE to Arabidopsis (Arabidopsis thaliana) seedlings cultured in vitro showed a dose-dependent response, with high concentrations causing severe growth inhibition. However, when priming seeds with SBE, a small but significant increase in leaf area was observed at a dose of 0.5 ...
Eiwitten uit microbiële fermentatie krijgen boost met The ProteInn Club Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Food Pilot in Radar XL Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Belgian endive-derived biostimulants promote shoot and root growth in vitro Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek Universiteit Gent
Recovering biostimulant compounds from by-products of crops is a promising strategy to add value, enhance sustainability, and increase the environmental safety of the agricultural production chain. Here, we report consistent root and shoot growth-stimulating bioactivity present in water-based extracts from Belgian endive forced roots (Cichorium intybus var. foliosum) over two consecutive harvest years. The shoot and the primary root of in vitro ...