< Terug naar vorige pagina

Project

Zijn oude mensen wijs, of zijn ze wijzer dan jongeren? Hoe de verwoording van beweringen over sociale groepen stereotypen verspreidt.

Verbale boodschappen brengen ideeën over sociale groepen (stereotypen) over, niet alleen door hun inhoud, maar ook door hun formulering. Een belangrijk aspect van die formulering is het vergelijkende formaat van de boodschappen - de mate waarin, en de manier waarop ze een intergroepsvergelijking benadrukken. Dit project onderzoekt hoe de valentie en de distributie van eigenschappen in en over sociale groepen van invloed zijn op de selectie van vergelijkende formaten door communicatoren. Het onderzoekt ook hoe vergelijkende formaten de vertaling van claims door waarnemers in termen van de distributie van eigenschappen mee bepalen. Ten slotte onderzoekt het hoe beide processen samen bijdragen aan de overdracht van stereotypen. Het project test in zeven sociaalpsychologische experimenten drie concurrerende hypothesen, afgeleid van theorieën en bevindingen uit de sociale en cognitieve psychologie, de linguistiek en de filosofie. Het zal processen aan het licht brengen die betrokken zijn bij intuïtieve waarheidsperceptie en verklaren waarom beweringen die in veel opzichten vergelijkbaar zijn, zo’n verschillende waarheidsoordelen uitlokken. Het zal beleidsmakers en journalisten bewust maken van de rol van formele aspecten van communicatie bij de overdracht, bestendiging en verscherping van stereotypen, en laten zien hoe en in welke mate het strategische gebruik van vergelijkende formaten een instrument kan zijn in inspanningen om problematische stereotypen te verminderen.

Datum:1 jan 2023 →  Heden
Trefwoorden:Verbal communication about social groups, Stereotype transmission and change, Use and interpretation of generic claims
Disciplines:Cognitieve processen, Interpersoonlijke communicatie, Sociale perceptie en cognitie