< Terug naar vorige pagina

Project

Working With/In the Gap. Japan-ness in Architecture of Experience..

Working With/In the Gap: Japan-ness in Architecture of Experience is het resultaat van een ontwerpmatig onderzoek waarin architectonisch ontwerp dat de ruimtelijke ervaring benadert vanuit het object wordt heroverwogen aan de hand van een studie naar Japanse architectuur. In tegenstelling tot een focus op materiaal en constructie stelt de Japanse architectuur beweging en performativiteit centraal. In Japan wordt ruimte niet geïnterpreteerd als een leegte tussen objecten, maar ervaren en begrepen als een zintuigelijk geladen veld dat ontstaat in en door beweging. Deze ‘volle leegte’ wordt beschreven met het Japanse concept ma.

In de kern is dit proefschrift een verzameling van nabije ‘ontmoetingen met ma’. Door middel van het herontwerpen van (delen van) de tentoonstelling Ma: Spacetime in Japan, zoals samengesteld door de Japanse architect Arata Isozaki in 1978, onderzoek ik de potentie van ‘ontwerpen met ma’. Dit doe ik in de context van een recente oproep vanuit de cognitieve wetenschappen om de nadruk te leggen op het bewegende lichaam voor de ervaring van architectuur. De tekst en visuele documentatie in dit proefschrift vatten mijn onderzoeksproces en inzichten samen als een ontwerpaanpak voor: het werken als een afgestemde architect met een focus op subtiele waarnemingen, het ontwerpen van vitale architectuur gebaseerd op on/balancerende ontwerpprocedures en het laten ontstaan van een gesitueerd ontwerpproces geleid door een van ma bewust spel. In de conclusie wordt deze ontwerpaanpak samengevat als biotopologisch vakmanschap. In deze ontwerpaanpak is de focus op het architectonisch object, constructie en materiaal verweven met een focus op ruimtelijkheid, beweging en performativiteit. Deze geïntegreerde vorm van architectuur streeft naar een levensbevestigende, empathische en animistische benadering van ruimtelijk onderzoek, ontwerp en onderwijs.

ZOEKTERMEN: Architectuur. Ontwerpmatig Onderzoek. Japan-ness. Ma. Arata Isozaki. Ma: Spacetime in Japan.  Europees - Japanse Kruisbestuiving. Enactieve, Belichaamde, Externe, Ingebedde en Affectieve Cognitie. Empathie. Animisme. Spel. Afstemmen. Subtiele Waarnemingen. Vitaliseren. On/Balancerende Ontwerpinterventies. Situeren. Ma-Bewustzijn. Biotopologisch Vakmanschap.  

 

Datum:1 mei 2017 →  24 jun 2021
Trefwoorden:Japan, Creative Practice Research, Architecture, Ma, Arata Isozaki, Ma: Spacetime in Japan, Tiny Perceptions, Procedurals, Empathy, Animism, Life, Play, Pedagogy
Disciplines:Ingenieurswetenschappen in de architectuur, Architectuur, Interieurarchitectuur, Architecturaal design, Kunststudies en -wetenschappen
Project type:PhD project