< Terug naar vorige pagina

Project

We zijn allemaal Ayotzinapa: de rol van digitale media bij het vormgeven van transnationale herinneringen bij verdwijning (DigitalMemories)

Het project onderzoekt de rol van digitale media bij het vormgeven van transnationale herinneringen bij verdwijning. Het onderzoekt een nieuwe zaak die vorm krijgt: de verdwijning van 43 studenten in Mexico in september 2014. De rol van de nieuwe media om de aandacht van de burgers te trekken en een "keerpunt" te markeren, was cruciaal voor de opkomst van een tegenbeweging tegen de Mexicaanse regering en kwalificeert de gebeurtenis als belangrijk voor de transnationale arena.
Het baanbrekende aspect van het project bestaat uit het voorstellen van een dubbele aanpak:

een theoretische benadering waarin "verdwijning" wordt beschouwd als een bepaalde misdaad die een model wordt voor het analyseren van digitaal geheugen. Verdwijning is een technologie die een subject produceert met een nieuwe ontologische status: de verdwenenen zijn niet-wezens, omdat ze noch levend noch dood zijn. Deze ontologische status overschrijdt de duidelijke grenzen tussen leven en dood, verleden, heden en toekomst, materialiteit en immaterialiteit, persoonlijke en collectieve sferen. "Digitaal geheugen", d.w.z. een geheugen gemedieerd door digitale technologie, wordt ook bepaald door de overschrijding van de grenzen van bepaalde categorieën
een multidisciplinaire benadering die de zaak van Mexico situeert in een lange transnationale geschiedenis van verdwijning in de Latijns-Amerikaanse wereld, waaronder Argentinië en Spanje. Deze langere geschiedenis probeert verdwijning te vergelijken als een geheugensteuntje ontwikkeld in de mondiale sfeer – in sociale netwerksites zoals blogs, Facebook, Twitter en YouTube – in Mexico en de sociale performances en artistieke representaties – literatuur, fototentoonstellingen en films – ontwikkeld in Spanje en Argentinië.
De Mexicaanse casus vertegenwoordigt een paradigma voor de herdefiniëring van de relatie tussen media en geheugen. De belangrijkste output van het project zal bestaan uit het construeren van een theoretisch model voor het analyseren van digitale geheugensteuntjes in de opkomst van genetwerkte sociale bewegingen met een transnationale reikwijdte.

Datum:1 jul 2016 →  30 jun 2021
Trefwoorden:Ayotzinapa, Digital Media, Transnational Memories, Disappearance
Disciplines:Linguïstiek