< Terug naar vorige pagina

Project

Waar zit de comfort in comfort foods: humane studie naar de neurofysiologische basis van de beloningswaarde van voeding in gezonde mensen en stoornissen van de voedselinname

De neurofysiologische fundamenten van voedselbeloning en hun interactie met mechanismen die de energiebalans reguleren zijn onvolledig gekend, en vooral de rol van neurotransmitters hierin. Dopamine (DA) en het endocannabinoïdsysteem (ECS) worden een belangrijke rol toegedicht in het coderen van de beloningswaarde van voedsel, maar humaan onderzoek is beperkt. Het algemene doel van dit onderzoeksvoorstel is de rol van DA en het ECS in de psychobiologische regulatie van voedselinname in mensen te verduidelijken, inclusief hun interacties met metabole hormonen. Ten eerste zal ik de relatieve bijdrage van anticipatorische (visuele) en consummatorische (orale) voedselbeloning en van orale en intragastrische voedselinname op DA vrijzetting in het beloningssysteem van gezonde proefpersonen onderzoeken, alsook hun voorspellende waarde voor voedselinname. Ik zal dit onderzoek ook uitbreiden naar een klinische setting, door voedsel-geïnduceerde DA vrijzetting in patiënten met boulimia nervosa voor en na behandeling te onderzoeken. Ten tweede zal ik de impact van veranderingen in BMI en geassocieerde veranderingen in de plasmawaarden van endocannabinoïden en metabole hormonen op ECS receptoren in de hersenen nagaan in een longitudinale studie bij obesitaspatiënten die bariatrische chirurgie ondergaan. Door de integratieve aanpak zal dit project inzicht verschaffen in de psychobiologie van humaan eetgedrag en nieuwe behandelingsdoelen identificeren voor obesitas en boulimia nervosa

Datum:1 okt 2019 →  30 sep 2023
Trefwoorden:Dopamine, Endocannabinoid system, Food reward, Bulimia nervosa, Obesity, Metabolic hormones, PET/MR imaging
Disciplines:Endocrinologie, Nucleaire beeldvorming, Neurofysiologie, Biologische psychiatrie, Metabole regeling