< Terug naar vorige pagina

Project

Volautomatisch kwantificeren van intrinsieke trainingsintensiteit en trainingsresultaat bij sporters.

Elke sporter heeft als doel om optimaal te presteren, op een zo efficiënt mogelijke manier. De prestatie van een sporter tijdens wedstrijdsituaties wordt zowel beïnvloed door zijn/haar fysieke conditie als wel zijn/haar mentale toestand.

Om de fysieke conditie te verbeteren worden reeds lang trainingsprogramma’s gebruikt. Een trainingsprogramma is opgebouwd uit verschillende trainingsprikkels. Deze bestaan uit het soort oefening, de duur, intensiteit en frequentie  van de oefening. Verschillende methodes zijn beschikbaar om deze te kwantificeren.

 Het trainen van de mentale toestand is vooralsnog minder gebruikelijk omdat deze veelal niet voldoende goed gekend is.  Tijdens het trainingsprogramma is een goede motivatie noodzakelijk opdat de sporter zich aan zijn/haar programma houdt. Tijdens wedstrijden zelf is het belangrijk om te kunnen omgaan met stress en druk. Ook het vermogen om geconcentreerd te blijven is cruciaal.

De sporter moet inzicht krijgen in hoe zijn mentale toestand zijn prestaties beïnvloedt, wil hij optimaal presteren. Dit is enkel mogelijk indien naast zijn fysische prestatie, ook zijn mentale toestand gekwantificeerd kan worden om vervolgens ook verbeterd te worden.

Dit onderzoek heeft daarom als doel om (1) de mentale toestand volautomatisch te kwantificeren, (2) de prestatie van een sporter kwantitatief te bepalen en (3) het verband tussen beide te onderzoeken.

Datum:1 okt 2012  →  14 sep 2019
Trefwoorden:stress, focus-zone
Disciplines:Controlesystemen, robotica en automatisatie, Ontwerptheorieën en -methoden, Mechatronica en robotica, Computertheorie, Landbouw, land- en landbouwbedrijfsbeheer, Biotechnologie voor landbouw, bosbouw, visserij en aanverwante wetenschappen, Visserij
Project type:PhD project