< Terug naar vorige pagina

Project

In vivo evaluatie en in vitro simulatie van het gedrag van supersaturatie-inducerende formuleringen in het gastrointestinale milieu.

Het stijgende aantal slecht wateroplosbare geneesmiddelkandidaten vereist nieuwe formulatiestrategieën om oplosbaarheid-gelimiteerde intestinale absorptie mogelijk te maken. Supersaturatie-inducerende formuleringen trachten intraluminale geneesmiddelconcentraties groter dan de thermodynamische oplosbaarheid te genereren en te stabiliseren, om zodoende de absorptie te verhogen. De kennis over supersaturatie in de complexe en variabele gastrointestinale omgeving is echter vrijwel nihil. Bestaande in vitro evaluatieprocedures voor supersaturatie-inducerende formuleringen zijn dan ook ontoereikend om de in vivo werking van deze formuleringen te voorspellen. Met behulp van een unie­ke in vivo techniek zal dit onderzoeksproject voor het eerst intraluminale supersaturatie en de impact op absorptie evalueren in de mens. In combinatie met in vitro studies zal dit leiden tot nieuwe, fundamentele inzichten over het supersaturatiegedrag van geneesmiddelen in de gastrointestinale omgeving. Nieuwe biorelevante in vitro evaluatieprocedures, gedefinieerd op basis van deze kennis, zullen het mogelijk maken om de in vivo efficiëntie van supersaturatie-inducerende formuleringen reeds tijdens de vroege ontwikkelingsfase te voorspellen. Dit zal resulteren in een verminderd risico op het falen van dergelijke formuleringen tijdens dure klinische studies en een verhoogde efficiëntie in de klinische praktijk. Het onderzoeksproject zal zodoende een essentiële bijdrage leveren tot de succesvolle exploitatie van supersaturatie als strategie om slecht wateroplosbare geneesmiddelkandidaten succesvol te formuleren.
Datum:1 okt 2009 →  30 sep 2012
Trefwoorden:Biopharmacy, Gastrointestinal environment
Disciplines:Ontdekking en evaluatie van biomarkers, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Medicinale producten, Farmaceutica, Farmacognosie en fytochemie, Farmacologie, Farmacotherapie, Toxicologie en toxinologie, Andere farmaceutische wetenschappen