< Terug naar vorige pagina

Project

Virtuele gebouw akoestiek: een robuust en efficiënt analyse- en optimalisatie kader voor geluidsoverdracht reductie

Het bekomen van een voldoende geluidsisolatie van gebouwen is een complex probleem, omdat meerdere transmissiepaden belangrijk zijn, onzekerheden een groot effect kunnen hebben en de akoestische prestatie-eisen vaak in conflict komen met structurele en thermische eisen. Bovendien vereist nauwkeurige vibro-akoestische modellering over het gehele gebouw-akoestische frequentiebereik momenteel een enorm computergebruik.

Als resultaat hiervan is de akoestische ontwikkeling van bouwsystemen meestal gebaseerd op algemene ontwerpregels, onvoldoende nauwkeurige voorspellingsmodellen en veel experimentele prototype-tests. Dergelijke ontwikkeling is kostbaar en tijdrovend en leidt tot suboptimale ontwerpen. Dit project streeft ernaar om een efficiënt, maar voldoende nauwkeurig voorspellingsraamwerk te ontwikkelen voor het akoestische ontwerp van bouwsystemen, die de weg voor designoptimalisatie opent en waarbij rekening wordt gehouden met alle onzekerheden.

Er zijn vier fundamentele doorbraken nodig:

  1. een nieuwe aanpak van hoogfrequente subsystemmodellen zal de beperkingen van het huidige statistische energieanalyseparadigma overwinnen en een hoge mate van geometrische en materiële complexiteit hanteren.
  2. de ontwikkeling van een modelleringsraamwerk voor opgebouwde systemen, dat verschillende componentenmodeltypes bevat en dat tussen deze modeltypes schakelt als de frequentie toeneemt
  3. het kwantificeren van het gecombineerde effect van alle onzekere parameters op de algemene geluidsisolatie prestatie op een logisch consistente en computationele efficiënte manier.
  4. de ontwikkeling van een robuuste optimalisatie-aanpak die het gehele gebouw-akoestiekfrequentiebereik overschrijdt en die ook voor alle relevante niet-akoestische prestatiecriteria voldoet

Elke ontwikkeling wordt aangevuld met showcase applicaties in het opbouwen van akoestiek, maar de fundamentele aard van de ontwikkelingen zorgt ervoor dat ze een diepgaande invloed hebben op alle disciplines waar de studie en / of controle van mechanische golfvorming belangrijk zijn.

Datum:1 feb 2017  →  31 jan 2021
Trefwoorden:Virtuele gebouw akoestiek, geluidsoverdracht reductie
Disciplines:Bouwkunde en gebouwentechnologie