< Terug naar vorige pagina

Project

Vijanden, partners of vrienden? Percepties van werkgevers van conflictgedrag van vertegenwoordigers van werknemers

Vijanden, partners of vrienden? Percepties van werkgevers van conflictgedrag van vertegenwoordigers van werknemers.
Binnen organisaties is een constructieve dialoog van management en vertegenwoordigers van werknemers essentieel om tot een optimale besluitvorming te komen, escalatie van conflicten te voorkomen en integratieve oplossingen voor organisatievraagstukken te vinden. Deze sociale dialoog is in veel landen, en in het bijzonder binnen de Europese Unie, geïnstitutionaliseerd. Verkozen vertegenwoordigers, met beschermde status, zijn betrokken in deze sociale dialoog. We noemen deze verder ERs (employee representatives). In België o.a. leden van de ondernemingsraad. Deze relatie is in veel gevallen conflictgevoelig.
Deze dissertatie heeft tot doel om te komen tot een meer diepgaand begrip van conflicten en het conflictgedrag van ERs. In het bijzonder wordt daarbij het perspectief onderzocht van de wederpartij in de organisatie; HR directeuren en HR managers. Dit onderwerp heeft tot heden weinig aandacht gekregen in de internationale literatuur. Niettemin is het van groot maatschappelijk en wetenschappelijk belang. In dit proefschrift ontwikkelen we eerst een heuristisch model (hoofdstuk 1), waarbij ook de kernvariabelen worden gedefinieerd. We richten de focus op de waargenomen competenties van ERs, en gaan de relatie na met zowel taak- als relationele conflicten tussen management en ERs. Daarbij wordt ook het conflict gedrag van ERs onderzocht en de relatie met waargenomen invloed van ERs op besluitvorming en de kwaliteit van deze besluiten.
Onze eerste studie (hoofdstuk 2) betrof een systematische literatuur review van conflict en conflictgedrag door ERs op organisatieniveau. Dit levert een zeer beperkt aantal kwantitatieve, empirische artikelen op, met zeer verschillende resultaten. Dit illustreert nogmaals het belang van ons onderzoek.
De tweede en derde studie zijn gebaseerd op een grote vragenlijst studie. Deze werd uitgevoerd in 12 lidstaten van de EU, en in totaal namen 614 HR-managers hieraan deel. Ook werden 110 van deze HR managers geïnterviewd in het kader van dit onderzoek.
Studie twee (hoofdstuk 3) onderzoekt de relaties van waargenomen competenties van ERs, hun cooperatieve en competitieve conflict gedrag, en de waargenomen invloed op besluitvorming. Daarbij werd gekeken naar twee typen kwesties, welke zijn getypeerd als traditionele en innovatieve kwesties. We testen hypotheses, gebaseerd op theorieen over competenties, conflict gedrag en invloed. De studie toont aan de waargenomen competenties positief zijn gerelateerd aan invloed op beide typen kwesties. De relatie wordt deels gemedieerd door conflict gedrag van de ERs. Dit ondersteunt de theorie van conglomeraat conflict gedrag, waarbij zowel cooperatief als competitief gedrag positief bedragen aan de waargenomen invloed van ERs.
Studie drie (hoofdstuk 4) test de relaties tussen taak- en relationeel conflict, conflict gedrag en kwaliteit van besluitvorming. We testen hypotheses gebaseerd op de theorie van team conflict en van conglomeraat conflict gedrag. Zowel taak als relationeel conflict zijn negatief gerelateerd aan kwaliteit van besluitvorming, waarbij het verband met taakconflict sterker is. Deze relaties worden deels gemedieerd door conflictgedrag. Beide typen gedrag zijn positief gerelateerd aan kwaliteit van besluitvorming.
In ons afsluitend hoofdstuk (vijf), worden de bevindingen samengevat, breder gekaderd en bespreken we theoretische en praktische implicaties.

Datum:30 apr 2014 →  6 nov 2017
Trefwoorden:Conglomerate conflict behavior, Organizational decision making, Employee representatives
Disciplines:Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen
Project type:PhD project