< Terug naar vorige pagina

Project

Verwerven van inzicht in de celwandstructuur van zeewier met als doel om het extractieproces van carrageenan te herbekijken naar een betere valorizatie van zeewier

Carrageen is een natuurlijke gesulfateerde galactaan die wordt aangetroffen in de celwandmatrix van rhodofyt (rood zeewier). Het wordt veel gebruikt als verdikkingsmiddel of om gels te vormen in een voedingsmatrix. Vanwege de functionaliteit bij een laag concentratieniveau en thermoreversibele eigenschappen is het gebruik van carrageenan erg populair in de voedingsindustrie (zuivel, dessert, vleesvullers, enz.). De huidige praktijk van industriële carrageenan-extractie maakt echter gebruik van een sterk alkali- en zoutgehalte om optimaal de carrageenan-opbrengst te verkrijgen. De afvalstroom van de productie van carrageen is duur in beheer en gevaarlijk voor het milieu. Om te begrijpen of het haalbaar is om carrageenan te extraheren zonder het gebruik van sterke chemicaliën en reagentia, is een beter begrip van de celwandcomponenten nodig. Deze studie zal proberen vast te stellen hoe carrageenan verbonden is met andere celwandcomponenten en het diffusiemechanisme van carrageenan uit de zeewiercelwandmatrix op te helderen. Bovendien kan door het identificeren van andere potentieel waardevolle componenten in de zeewiercelwand de zijstroom van carrageenproductie worden gevaloriseerd.

Datum:5 apr 2019  →  Heden
Trefwoorden:Carrageenan
Disciplines:Voedseltechnologie
Project type:PhD project