< Terug naar vorige pagina

Project

Verbetering van postoperatieve outcome factoren in dagchirurgie gebruikmakend van verschillende regionale anesthesie technieken

BEVATTELIJKE NEDERLANDSE SAMENVATTING

 

 

De populariteit van ambulante chirurgie is de laatste decennia o.w.v. de verschillende klinische en economische voordelen enorm toegenomen. Maar er is nog altijd geen consensus over de meest optimale anesthesie strategie voor daghospitaal. Wel wordt het algemeen aanvaard dat regionale anesthesie de postoperative analgesie verbetert en zo de nood aan systemische opiaten vermindert waardoor ook de opiaat gerelateerde nevenwerkingen zoals PONV doet dalen.

Het doel van dit project is te onderzoeken of de implementatie van multimodale , chirurgie specifieke analgesie technieken, gebruikmakend van locoregionale anesthesie technieken, postoperatieve analgesie verbetert. Hiervoor zullen  verschillende lokale anesthetica, verschillende medicatie combinaties en locoregionale technieken vergeleken worden bij ingrepen die frekwent worden uitgevoerd in dagchirurgie.

Het onderzoeksproject omvat verschillende klinische studies welke ondergebracht kunnen worden in 3 onderdelen.

In een eerste deel zullen we onderzoeken of door de implementatie van een locoregionale techniek in een multimodaal analgesie concept de kwaliteit van de analgesie wordt verbeterd en de frekwentie en intensiteit van opiaat gerelateerde nevenwerkingen wordt verminderd. Hiervoor zijn 5 klinische studies opgezet met betrekking tot verschillende ingrepen in daghospitaal. De geselecteerde ingrepen zijn: knieartroscopies, tonsillectomies, circumcisio’s en handingrepen omdat deze routinematig op ambulante basis worden uitgevoerd. In de studies wordt nagegaan welke multimodale analgesie strategie bij welke ingreep de meest ideale is of welke techniek tot het beste resultaat leidt. Hiertoe worden pijnscores, nood aan bijkomende analgesie postoperatief, incidentie van PONV, ontslagtijden en patiëntentevredenheid geëvalueerd. Onze hypothese is dat door de keuze van het meest ideale locale anestheticum, de optimale combinatie van medicatie of de wijze van uitvoering van bepaalde technieken de analgesie kan verbeterd worden en het optreden van anesthesie gerelateerde nevenwerkingen kan gereduceerd worden.

In een tweede deel gaan we na hoe tevreden de patiënten op dit moment zijn met de huidige technieken. En op welk vlak het chirurgisch dagcentrum van het UZ Leuven nog vatbaar is voor verbetering. Hiervoor is een vragenlijst uitgewerkt waarin de evaluatie van de organisatie van het chirurgisch dagcentrum, de zorg door verpleegkundigen en artsen, postoperatieve pijn en PONV beoordeeld wordt. 10000 patiënten zullen geïncludeerd worden , dit om een objectief resultaat te bekomen.

In het derde deel wordt de economische impact bestudeerd van de implementatie van locoregionale technieken in een chirurgisch dagcentrum. Hiervoor nemen we specifiek de kniearthroscopies onder de loep en bekijken het verschil in economische parameters tussen dagchirurgie en hospitalisatie en tussen algemene en spinale anesthesie. We vergelijken inductietijden, recovery tijden, ontslagtijden, medicatiekost en personeelskost. Onze hypothese is dat de kosteneffectiviteit van locoregionale technieken beter is tov algemene anesthesie alleen. We veronderstellen dat het gebruik van een locoregionale techniek de pijn en PONV scores doet dalen waardoor de medicatiekost vermindert, de opnameduur verkort en het aantal onverwachte opnames  afneemt wat zal resulteren in een lagere personeelskost.

 

 

Datum:1 sep 2013 →  9 mei 2019
Trefwoorden:ambulatory anesthesia
Disciplines:Anesthesiologie, Intensieve zorgen en spoedgevallen
Project type:PhD project