< Terug naar vorige pagina

Project

Veerkracht bij mantelzorgers van patiënten met kanker in een gevorderd stadium

Achtergrond en probleemstelling

Veerkracht is een proces van positieve adaptatie na trauma of tegenslag en beschermt tegen depressie en angst. Veerkracht is dynamisch en wordt beïnvloed door intrinsieke en extrinsieke (context gerelateerde) factoren. Inzicht in de patronen en routines in de gedragingen van de context en in de trajecten die partners volgen tijdens en na de zorg voor een patiënt met een niet curatief behandelbare kanker (PNCK), laat huisartsen toe partners at risk voor een niet veerkrachtig traject tijdig op te merken en bij te sturen.

Doelstelling: Exploreren van de manier waarop veerkracht zich uit en evolueert bij midlife (40-65 jaar) mantelzorgers/partners van PNCK tijdens en na de mantelzorg.

Onderzoeksvragen en hypothesen

1. Op welke manier uit veerkracht zich en waardoor wordt veerkracht beïnvloed bij de partner gedurende de zorg voor een PNCK? 

2. Welke trajecten volgen midlife partners tijdens en na de mantelzorg voor een PNCK? Welke factoren beinvloeden het gevolgde traject?

3. Hoe ervaart een midlife partner van een PNCK, de inbreng van de context tijdens de mantelzorg? 

4. Hoe gedragen de subsystemen binnen de samengestelde context van de midlife partner zich?

 

Methodologie

1.1. Review van de literatuur met deductieve data-analyse vanuit het conceptueel kader van Bonanno. Narratieve rapportering.

1.2. Interviewstudie bij tien midlife partners van recent overleden kankerpatiënten. Thematische analyse. Rapportering volgens COREQ criteria. Het onderzoek is afgewerkt.  

2. Longitudinaal kwalitatief onderzoek bij 20 midlife partners van niet curatief behandelbare kankerpatiënten met een prognose van max. 2 jaar. Recrutering via oncologische centra associatie UZ Leuven . Dataverzameling via semi-gestructureerde interviews binnen de maand na diagnose, na 3 maanden en vervolgens om de 6 maanden. Laatste interview 3 maanden na overlijden van de patient. Deductieve data-analyse vanuit het referentiekader van Bonanno en inductieve analyse. Rapportering volgens COREQ-32 criteria.

3. kwalitatief onderzoek bij 10 midlife partners van niet curatief behandelbare kankerpatiënten en 4 personen uit hun context (vrienden, familie, professionele hulpverleners). Recrutering idem zoals onderzoek 2. Semi-gestructureerde interviews 6 maand na diagnose en 3 tot 6 maand na overlijden van de patiënt. Analyse van de data door middel van frameworkanalyse, deductief vanuit de principes van een complex adaptive system en inductief. Rapportering volgens COREQ-32 criteria

Datum:1 okt 2018 →  Heden
Trefwoorden:Palliative care, Resilience, Caregiver, Cancer care
Disciplines:Onderwijscurriculum, Maatschappelijke gezondheidszorg, Gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project