< Terug naar vorige pagina

Project

Valorisatie van dadelvruchtpulp tot melkzuur en adsorberend materiaal

De verwerking van dadelfruit is een belangrijke voedingsindustrie in de Verenigde Arabische Emiraten met dadelsiroop als een van hun belangrijkste producten. Het vaste residu van deze industrie, de dadelfruitpulp (DFP), wordt als ondergewaardeerd ingrediënt voornamelijk verkocht aan de diervoederindustrie. DFP, dat nog steeds rijk is aan suikers, kan worden beschouwd als een potentiële hernieuwbare hulpbron die kan worden gebruikt als substraat voor fermentatie door micro-organismen. Het doel van dit project is om het DFP te valoriseren om melkzuur te produceren en een adsorberend materiaal om sulfaat uit pekel te verwijderen. Melkzuur wordt veel gebruikt in voedselgerelateerde toepassingen, maar heeft recentelijk veel andere industriële toepassingen gekregen, zoals de productie van biologisch afbreekbaar plastic. Melkzuur is het monomeer van polymelkzuur, 's werelds meest gebruikte biologisch afbreekbare polymeer. Het gebruik van voedselgewassen voor niet-voedselproductie heeft geleid tot een verband tussen voedsel en energie en daarom ligt de huidige focus op het gebruik van biomassa van de tweede generatie, zoals fruitafval, om melkzuur te produceren. In de VAE is de grootste uitdaging voor de ontziltingsinstallaties het juiste pekelbeheer. Het hoge sulfaatgehalte in pekel heeft tot ernstige milieuproblemen geleid. De huidige methoden voor sulfaatverwijdering, zoals chemische behandeling, membraanscheiding, adsorptie en biologische behandeling, lijden onder een beperkte verwijderingsefficiëntie en hoge kosten. Onlangs zijn lignocellulose landbouwresiduen gerapporteerd, zoals bananensteel, tarwestro, suikerrietbagasse die als grondstof worden gebruikt om anionenwisselaars te bereiden. DFP zou een potentieel substraat zijn om een nieuw en goedkoop adsorbens te verkrijgen. Het voorgestelde nieuwe proces omvat het gebruik van het DFP om melkzuur te produceren via fermentatie met behulp van de bacterie Lactobacillus casei. Het vaste residu dat overblijft na fermentatie zal worden gebruikt om het adsorberende materiaal voor sulfaatverwijdering te produceren door het om te zetten in een actieve kool of door het chemisch te modificeren tot anionadsorptiemiddel met epichloorhydrine en trimethylamine om epoxy- en aminogroepen te introduceren

Datum:25 mrt 2021 →  Heden
Trefwoorden:Date fruit pomace, Lactic acid, Adsorbent material
Disciplines:(Afval)waterzuiveringsprocessen, Algemene chemische en biochemische ingenieurswetenschappen niet elders geclassificeerd, Fermentatie
Project type:PhD project