< Terug naar vorige pagina

Project

Upgrade van de proton onderzoekbundellijn in het ParTICLe protontherapie centrum tot een uiterst precies protonenbestralingsapparaat

 UZ Leuven en zijn partners voltooien de bouw van het eerste Belgische centrum voor protontherapie genaamd ParTICLe. Het centrum profiteert van een unieke configuratie met twee onafhankelijke cyclotrons, één voor de kliniek en de andere voor onderzoek. Beide cyclotrons genereren protonen tot een maximale energie van 230 MeV, in twee afzonderlijke bunkers. Vanwege de nabijheid van het ‘Molecular Small Animal Imaging Center (MoSAIC),  zou de onderzoeksbundellijn ideaal kunnen worden gebruikt om specifieke effecten van protonen in preklinische modellen aan te tonen, vooral die met betrekking tot hoge doseringen (FLASH), maar ook complexere radiologische effecten zoals de variatie van het relatieve radiobiologische effect (RBE) met de diepte.Bovendien kunnen nieuwe detectoren ook worden onderzocht in de onderzoekslijn om compacte, praktische en nauwkeurige detectiesystemen te ontwikkelen. Leden van het consortium overwegen bijvoorbeeld de ontwikkeling van vlakke detectoren voor protonradiografie en de studie van ultrageluidcontrastmiddelen die zijn ontwikkeld als onderdeel van een Europees FET-open project voor de ontwikkeling van effectieve in vivo dosimetrie.
De huidige proton onderzoekbundellijn genereert echter geen complexe reeksen gescande protonenbundels met multi-energieën, zoals het geval is bij een klinische protontherapie behandeling. Bovendien vereisen preklinische studies een geavanceerd positioneringssysteem. Het doel van deze projectaanvraag is om de proton onderzoekbundellijn op dat niveau te brengen.

Datum:1 mei 2020  →  Heden
Trefwoorden:proton therapy center, in vivo dosimetry, high precision proton irradiator
Disciplines:Bestralingstherapie