< Terug naar vorige pagina

Project

Tissue engineering van humane spieren : proof of principle voor het gebruik van iPSC - afgeleide myogene voorloper cellen en een prevascularizatie strategie.

We ontwikkelen verder ons 3D menselijke skeletspier weefsel model. Dit model bestaat uit gealigneerde spiervezels in een extracellulaire matrix, gemaakt via tissue engineering. De grootte van deze spieren die momenteel kunnen worden gemaakt is beperkt door de passieve diffusie limiet van zuurstof en voedingsstoffen naar de spiervezels. Door toevoeging van endotheliale voorlopercellen hebben we aangetoond dat het haalbaar is om endotheelnetwerken afgewisseld met spiervezels te maken. Functionaliteit van deze netwerken in vivo werd echter nog niet aangetoond.


Momenteel worden menselijke spier ontwikkeld uit primaire satellietcellen. Het gebruik van myogene voorlopercellen uit humane geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC) biedt een zeer aantrekkelijk alternatief. Dit biedt perspectieven op het maken van patiënt-specifiek spierweefsel.

In dit project wordt getest als een menselijke spier kan worden gemaakt van geïnduceerde pluripotente stamcellen en of de endotheliale netwerken functioneel zijn in vivo.

Datum:18 mei 2016 →  17 mei 2017
Trefwoorden:skeletal muscle, tissue engineering, prevascularisation, iPSC
Disciplines:Genetica, Systeembiologie, Moleculaire en celbiologie