< Terug naar vorige pagina

Project

Talent- en gedragsgerichte learining dahboards als brug tussen leariniganalytics en onderwijsinterventies.

De algemene doelstelling van het doctoraatsproject is om een brug te slaan tussen learning analytics en concrete onderwijsinterventies.

Learning analytics is gedefinieerd als “de meting, verzameling, analyse en rapportering van data over studenten en hun context, met het doel om leren en de omgeving waarin dit gebeurt, beter te begrijpen en te optimaliseren. Learning dashboards, platformen die de leerdata beschikbaar stellen en visualiseren, zijn instrumenteel bij de implementatie van learning analytics. Ze proberen inzicht te geven in het leerproces, zelfreflectie uit te lokken en het leerproces te verbeteren. Onderzoek in het domein van learning analytics heeft aangetoond dat “engagement”, gemeten via activiteit in het leerplatform, toegang tot universiteitsbibliotheken, … verband houdt met studiesucces. Daarnaast zijn er heel wat achtergrondfactoren zoals vooropleiding (aantal uren wiskunde, advies klassenraad, geslacht, socio-economische factoren) en geslacht die bijdragen tot het voorspellen van studiesucces. Uit pedagogisch gericht onderzoek blijkt dan weer het belang van leer- en studeervaardigheden, die dikwijls opgemeten worden aan de hand van vragenlijsten. Hoewel al deze factoren verband houden met studiesucces is het niet altijd haalbaar of wenselijk om studenten hierop rechtstreeks aan te spreken via learning dashboards (bv. aanspreken op geslacht). Hierbij is een bijkomende factor essentieel: de feedback moet “actionable” zijn. Dit wil zeggen dat studenten hun gedrag moeten kunnen aanpassen op basis van de feedback. Dispositional learning analytics, een recente stroming binnen learning analytics, ambieert om al de bovengenoemde databronnen te combineren en in te zetten voor onderwijsinterventies aan de hand van learning dashboards.

Het nieuwe project past binnen deze stroming en wil aan de hand van talent- en gedragsgerichte learning dashboards de brug slaan tussen learning analytics en de onderwijspraktijk. Het project zal onderzoeken welke databronnen beschikbaar zijn en of de nieuwe interactieve technologie gebaseerd op “micro-interactions” een meer continue communicatielijn kan openen met studenten. Op basis van deze databronnen zal een studentengericht dashboard zorgen voor meer continue feedback tijdens het leerproces. Vervolgens zal het project effectiviteit en impact van het studentengerichte dashboard onder de loep nemen. Ten slotte willen we verkennen of de gemeten interacties met de learning dashboard kan bijdragen als databron.

Dit project kan enkel maar slagen dankzij het onderzoek dat reeds is uitgevoerd en de hieruit resulterende pilootdashboards. Daarnaast speelt uiteraard het multidisciplinaire team (computerwetenschappen Human Computer Interaction, LESEC, en onderwijskunde) en het contact met de concrete studieloopbaanbegeleiding (studieadvies, studentenbegeleiding en monitoraten) en de onderwijspraktijk een grote rol.

Het project biedt een unieke opportuniteit voor de groep W&T en KU Leuven om binnen het “hot topic” van learning analytics en learning dashboards zowel op nationaal als internationaal vlak een voorloper te zijn.

Datum:1 nov 2017 →  31 okt 2019
Trefwoorden:onderwijsinterventie, learning dashboards, studiesucces
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Computerarchitectuur en -netwerken, Distributed computing, Informatiewetenschappen, Informatiesystemen, Programmeertalen, Scientific computing, Theoretische informatica, Visual computing, Andere informatie- en computerwetenschappen, Onderwijscurriculum, Onderwijssystemen, Algemene pedagogische en onderwijswetenschappen, Specialistische studies in het onderwijs, Andere pedagogische en onderwijswetenschappen, Onderwijskunde