< Terug naar vorige pagina

Project

Studie van microbiota-gastheer interacties tijdens colonkanker ontwikkelilng d.m.v. een uniek microbioom afhankelijk muismodel (3G012618)

Epidemiologische en experimentele studies hebben aangetoond dat westerse voedingsgewoonten sterke invloed hebben op de gevoeligheid om colorectale kanker (CRC) te ontwikkelen. Deze gevoeligheid blijkt sterk te worden bepaald door gastheer-microbioom interacties in de darm. We hebben recent een nieuw CRC muismodel ontwikkeld gebaseerd op de transgene overexpressie van de EMT transcriptie factor Zeb2. Deze muizen ontwikkelen spontaan een invasieve en agressieve colon kanker waarbij we hebben kunnen aantonen dat deze pathologie volledig afhankelijk is van de aanwezigheid van het darm-microbioom. Via verder in vivo onderzoek en complementaire in vitro studies met darm-organoiden afgeleid van deze muizen, streven we ernaar meer mechanische inzichten te verwerven in de rol van Zeb2 en het microbioom in de ontwikkeling van CRC, d.m.v.┬á ons uniek CRC muismodel. We zijn van mening dat deze informatie kan leiden tot belangrijke nieuwe inzichten in de pathologie van darmkanker, wat perspectieven biedt voor de ontwikkeling van betere preventieve of therapeutische strategie├źn voor de behandeling van darmkanker.

Datum:1 jan 2018  →  Heden
Trefwoorden:kanker, microbioom, ontsteking, colon kanker
Disciplines:Regeneratieve geneeskunde, Andere medische en gezondheidswetenschappen, Laboratoriumgeneeskunde, Oncologie, Morfologische wetenschappen, Andere klinische wetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Andere basiswetenschappen