< Terug naar vorige pagina

Project

Studie van het structuurvormend vermogen van proteïnen en lipiden uit insecten als verkenning van hun toepassingspotentieel in humane voeding

Door de sterke mondiale bevolkingstoename is er de komende 30 jaar een enorme nood aan toenemende voedselproductie. Insecten vormen een duurzame voedingsbron met interessante nutritionele kwaliteiten. Op technologisch vlak blijven de functionele eigenschappen van proteïnen en lipiden tot op heden echter onderbelicht. Door dit gebrek aan inzicht gebeurt het verwerken van insecten (als volledige biomassa of onder de vorm van geïsoleerde fracties) in levensmiddelen vandaag via trial and error productontwikkeling.

De doelstelling van dit project omvat het in kaart brengen van technisch-functionele eigenschappen van de belangrijkste constituenten uit insecten, namelijk proteïnen en lipiden. In eerste instantie zullen proteïnen gekarakteriseerd worden. Functionele eigenschappen zoals gelerend, emulgerend en schuimvormend vermogen zullen in kaart gebracht worden. Vervolgens zal de lipidensamenstelling geanalyseerd worden, alsook enkele relevante functionaliteiten. Enerzijds zal het structuurvormend vermogen van de lipiden onderzocht worden, anderzijds zal hun oxidatieve stabiliteit bepaald worden.

De verworven kennis zal inzicht bieden in het toepassingspotentieel van insecten in humane voeding en zal meer gerichte ontwikkeling van voedingsmiddelen met of op basis van insecten toelaten, wat zal bijdragen tot een toenemende consumptie van insecten in Westerse landen. 

Datum:4 dec 2017 →  3 dec 2018
Trefwoorden:Insect proteins, Insect lipids, Application in human nutrition
Disciplines:Engineering van biomaterialen, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Milieu ingenieurswetenschappen en biotechnologie, Industriële biotechnologie, Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen
Project type:PhD project