< Terug naar vorige pagina

Project

Stimulatie van spierhypertrofie voor menselijke skeletspieren gemaakt via weefselengineering.

Creatie van 3D skeletspieren werd oorspronkelijk beschreven met kippencellen door prof. H. Vandenburgh. Prof. L. Thorrez heeft deze technologie en toepassingen verder ontwikkeld voor menselijke spieren , waaronder ex vivo gentherapie en screening van geneesmiddelen. Deze bio-kunstmatige spieren (BAM's) zijn samengesteld uit gealigneerde myovezels met afmetingen van 2 cm lang en 1 mm dik. Prof. L. Thorrez richtte het Tissue Engineering Lab op aan de KULeuven Kulak, waar technologieën en toepassingen voor skeletspierweefsel engineering verder zijn ontwikkeld. Recente ontwikkelingen omvatten de incorporatie van een precursor-netwerk voor bloedvaten, 3D-visualisatie van spiermorfologie en een systeem voor het testen van intramusculaire geneesmiddelen .

Om de grootte en kracht van spieren te vergroten, moeten ze worden uitgeoefend. Dit voorstel richt zich op de stimulatie van weefselgemanipuleerde spieren. Dit vereist een multidisciplinaire inspanning, inclusief mechanische ingenieurs. Het Laboratorium voor Multiphysics en Multiscale Mechanics (LaMcube, Université de Lille - CNRS - Centrale Lille), heeft een jarenlange expertise in de ontwikkeling van innovatieve experimentele apparaten. Concreet heeft de onderzoeksgroep BioTiM (Biomechanica van Soft Tissue Modeling), geleid door Prof. M. Brieu, expertise opgebouwd over karakterisering en modellering van zacht weefsel en organen onder spanning.

Met deze gezamenlijke PhD-aanvraag bundelen beide partners -met complementaire expertise op het gebied van weefseltechnologie, stamcellen en mechanische karakterisering- de krachten om menselijke skeletspierweefsels in het lab te ontwikkelen. Geplande ontwikkelingen in het belang van de I-site hubs omvatten een verbeterde precisie van de menselijke gezondheid door gepersonaliseerde geneeskunde met zicht op het ontwikkelen van patiënt-specifieke spieren, die de manier kunnen veranderen waarop patiënten behandeld worden in de kliniek.

Datum:1 okt 2018  →  Heden
Trefwoorden:musle hypertrophy
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen