< Terug naar vorige pagina

Project

Solidariteit bemiddeld. De gedeelde geschiedenis en het erfgoed van het Belgische middenveld en de naoorlogse moslim migratie.

Dit project, waarin historische en antropologische benaderingen nauw met elkaar zijn verweven, analyseert en evalueert de interacties van het veelvormige naoorlogse Vlaams/Belgische middenveld met de moslimgemeenschappen van Marokkaanse en Turkse afkomst. Het werpt licht op de vele contactzones en uitwisselingen tussen de ‘lokale’ sociale bewegingen en organisaties, NGO's, religieuze instellingen... en de groeiende gemeenschappen van 'gastarbeiders' uit de moslimwereld. Die ervaringen hadden een fundamentele impact op hun beider identiteit, activiteiten en vertogen. Het project wil begrijpen in welke mate het Belgische middenveld, en in het bijzonder zijn componenten met een in religie verankerde identiteit, solidariteit met de nieuwkomers bemiddelden, zowel naar hun eigen achterban als in de publieke opinie. Ons onderzoek hanteert een innovatief analytisch raamwerk dat historisch en antropologisch onderzoek combineert, met bijzondere aandacht voor moskeeën. Voor een goed begrip van de mechanismen die de ontmoetingen en interacties tussen het bestaande verenigingsleven, de migrantengemeenschappen en hun zelforganisaties aanstuurden, is een doorgedreven wederzijds perspectief vereist. Dat vergt alternatieve (en vaak mondelinge) bronnen en aangepaste methodologieën. Samen met verschillende experten en maatschappelijke partners zal het projectteam participatieve erfgoedinitiatieven opzetten, die het intergenerationele 'gedeelde geheugen' van lokale Marokkaanse en Turkse gemeenschappen mobiliseren. Daarmee spelen we in op een duidelijke maatschappelijke behoefte. Het projectteam zal strategisch nadenken en beleidsaanbevelingen formuleren over hoe dergelijke projecten het cultureel erfgoedbewustzijn van lokale moslimgemeenschappen kunnen versterken. Zo kunnen bruggen worden gebouwd naar de gevestigde erfgoedinstellingen en kan het historisch narratief over de naoorlogse samenleving breder en evenwichtiger worden uitgetekend. Het sterke partnernetwerk en het duurzame digitale platform van het project verzekeren een brede valorisatie van de onderzoeksresultaten, zowel in de samenleving als naar het beleid.

Datum:1 okt 2021 →  Heden
Trefwoorden:migration, civil society, solidarity, shared heritage, heritage making and representation
Disciplines:Sociaal-economische geschiedenis, Admiciteit en immigratie, Kritisch erfgoed, Etniciteit en migratiestudies, Cultuurgeschiedenis