< Terug naar vorige pagina

Project

Software voor coöperatieve autonome systemen

De ontwikkeling van software voor coöperatieve autonome systemen is een uitdaging, met name voor veiligheidskritische systemen zoals UAV's. Een probleem met de huidige aanpak in het ontwerp van UAV software is de omgang met tegenstrijdige doelen. Op dit moment is er geen manier om tegenstrijdige doelen op een consistente en voorspelbare wijze te detecteren / vermijden in UAV-software. Component gebaseerde ontwerp en ontwikkeling kan de betrouwbaarheid van UAV's inherent verbeteren, maar dit is nog maar zelden overwogen in huidige UAV component ontwikkeling. Er is geen werk beschikbaar over de betrouwbaarheid van het ontwerp van de integratie van de vlucht kritische systemen.

In dit onderzoek willen we een methodologie en een software-architectuur ontwikkelen die veiligheids- en autonomie-gericht zijn en die garanties kunnen bieden met betrekking tot het verwachte gedrag van de toepassingen die ontwikkeld zijn volgens de methodologie. Het eerste doel is om een component model dat werkt binnen de grenzen van real-time software definiëren. Het tweede doel is om een model voor autonome software entiteiten te creëren, rekening houdend met veiligheidsgaranties. Het derde doel van deze taak is om een veiligheids-specificatie taal te ontwerpen, die expressief genoeg is om de hoge veiligheidseisen te vertegenwoordigen, maar ook formeel genoeg om de controle van een veiligheids-specificatie geschreven in zo'n taal te definiëren.

Datum:31 jul 2015  →  31 jul 2019
Trefwoorden:autonomous systems, software
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Computerarchitectuur en -netwerken, Distributed computing, Informatiewetenschappen, Informatiesystemen, Programmeertalen, Scientific computing, Theoretische informatica, Visual computing, Andere informatie- en computerwetenschappen
Project type:PhD project