< Terug naar vorige pagina

Project

RT 20/4 ALTERTOX - Bijdrage tot de risico-evaluatie van Alternaria mycotoxines: vergelijkende in vitro toxiciteit, en in vivo toxicokinetiek in het varken als surrogaat diermodel voor de mens

ALTERTOX zal antwoord bieden op volgende onderzoeksvragen:

  1. Wat is de in vitro cytotoxiciteit van alternariol, alternariol-monomethylether, tenuazonzuur en relevante mengsels daarvan, voor intestinale epitheelcellen en hepatocyten van humane en porciene oorsprong? Dit zal toelaten om de mycotoxine concentratie te berekenen waarbij 50% van de cellen reductie in hun viabiliteit vertonen (halve maximale effectieve concentratie (EC)50 eindpunt), en om de U+201Clowest-observed-adverse-effect levelU+201D (LOAEL) en U+201Cno-observed-adverse-effect levelU+201D (NOAEL) te bepalen. Deze toxicologische eindpunten zullen dienen als U+201CPoint of DepartureU+201D (POD) voor verdere risico-evaluatie.
  2. Is er een in vitro genotoxisch effect van alternariol, alternariol-monomethylether, tenuazonzuur en relevante mengsels daarvan, voor intestinale epitheelcellen en hepatocyten van humane en porciene oorsprong? Dit zal eveneens de berekening toelaten van de EC50, LOAEL en NOAEL toxicologische eindpunten, en van de PODs.
  3. Wat zijn de in vivo toxicokinetische kenmerken en toxicokinetische parameters, waaronder de absorptie en absolute orale biologische beschikbaarheid, lichaamsverdeling (distributie), fase I en II metabolisme en excretie (ADME eigenschappen) van alternariol, alternariol-monomethylether en tenuazonzuur in het varken als meest relevant en superieur surrogaat diermodel voor de mens?

Deze onderzoeksvragen zullen worden beantwoord met behulp van zowel in vitro varkens- en humane celcultuurmodellen die representatief zijn voor het maag-darmkanaal en de lever, en met behulp van een in vivo varkensmodel voor de studie van de orale biologische beschikbaarheid en toxicokinetiek, als meest relevant en superieur surrogaat diermodel voor de mens.

Datum:1 sep 2020  →  Heden
Trefwoorden:risico-evaluatie, in vitro, toxicokinetiek, mycotoxines, in vivo, diermodel
Disciplines:Toxinologie, Veterinaire volksgezondheid en voedselveiligheid, Veterinaire farmacologie en toxicologie