< Terug naar vorige pagina

Project

Richten op ZEB-routes om agressieve (colorectale) kanker te bestrijden (ZENTACC). (ZENTACC)

Colarectale kanker (CRC) is een aandoening met een heterogene ziekte-uitkomst maar die meestal lethaal is in geval van tumor uitzaaiing. Patiënten kunnen opgedeeld worden in vier verschillende consensus moleculaire subtypes (CMS) met duidelijk te onderscheiden eigenschappen.

Het SBO consortium heeft nieuwe inzichten verkregen door de identificatie van de transcriptiefactoren ZEB1 en ZEB2 als oncogenen in kwaadaardige CRC en andere aggressieve kanker types. Voor CRC kan dit mechanisme geassocieerd worden met de subgroep van CRC patiënten met een zeer slechte prognose (100% 5jaar-mortaliteit). Zeer recente data verkregen door de Berx en Van Loo onderzoeksgroepen toonden aan dat er een sleutel rol is weggelegd voor de intestinale microbiota in de initiatie en progressie van ZEB2 geïnduceerde CRC.
Tot op heden zijn er geen geneesmiddelen op de markt die de verlaging/ablatie van ZEB1/2 gedreven kanker stamcellen (CSCs) of de controle van kwaadaardige EMT als werkingsmechanisme hebben. Desalnietemin zouden dergelijke geneesmiddelen een belangrijke klinische waarde hebben in combinatie met bestaande therapeutica. Evenmin zijn er betrouwbare en klinisch gevalideerde biomerkersvoor de diagnose of opvolging van deze agressieve ZEB1/2-positieve kankers.
 

Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2021
Trefwoorden:Colarectale kanker (CRC), transcriptiefactoren ZEB1 en ZEB2 als oncogenen in kwaadaardige CRC
Disciplines:Morfologische wetenschappen, Oncologie