< Terug naar vorige pagina

Project

Regeneratie van het corneale endotheel door middel van biodegradeerbare polymeren met vormgevingsgeheugen in combinatie met nieuwe gelatinederivaten. (3S006119)

Wereldwijd lijden naar schatting 36 miljoen mensen aan volledig verlies van gezichtsvermogen, terwijl 216,6 miljoen mensen lijden aan matige tot ernstige visusstoornissen. Hoornvliesziekten zijn een van de belangrijkste oorzaken van blindheid en verschillende ziekten kunnen momenteel alleen worden behandeld door middel van hoornvliestransplantatie. Echter, met slechts 1 donorhoornvlies beschikbaar voor elke 70 patiënten, is er een enorm donortekort. Het huidige doctoraat richt zich daarom op de ontwikkeling van een kunstmatig deel van het hoornvlies (dat wil zeggen het membraan van Descemet) dat kan worden gebruikt voor de behandeling van ziekten waarvoor het corneale endotheel (binnenste laag van het hoornvlies) is beschadigd. Hiertoe zal een membraan worden ontwikkeld dat bestaat uit biologisch afbreekbare (bio) polymeren die kunnen worden gebruikt voor de transplantatie van gezonde, in het laboratorium gekweekte cellen in het oog met behulp van gevestigde chirurgische technieken. Na implantatie zouden de cellen de functie van de verloren cellen kunnen overnemen en de schade aan het hoornvlies kunnen herstellen, waardoor het gezichtsvermogen van de patiënt wordt hersteld.
Om transparante membranen te ontwikkelen die sterk en compatibel zijn met de cellen en het omliggende weefsel, zullen we membranen produceren die uit twee lagen bestaan. De eerste laag zal bestaan U+200BU+200Buit een biologisch afbreekbare polyester, die voldoende structurele integriteit garandeert. De tweede laag zal bestaan U+200BU+200Buit een chemisch gemodificeerde gelatine, omdat bekend is dat dit materiaal een uitstekende celcompatibiliteit vertoont. Deze membranen worden vervolgens gebruikt om het gezichtsvermogen te herstellen voor patiënten met een beschadigd endotheel.

Datum:1 jan 2019  →  Heden
Trefwoorden:vormgeheugenpolymeren, synthese van biologisch afbreekbare (bio) polymeren, oculaire tissue engineering
Disciplines:Oftalmologie en optometrie